Voorbeeldopdracht

De informatie huishouding op orde brengen

Toen Linda Sleeuwenhoek solliciteerde bij Newpublic was ze 26. Ze had Bestuurskunde gestudeerd en was op zoek naar een baan bij de overheid in het maatschappelijk domein. Ze kwam terecht bij de eenheid Financiën en Control van de Gemeente Apeldoorn en werkte daar vijftien maanden als trainee. Een kort interview.

De Gemeente Apeldoorn kon destijds wel een trainee gebruiken. Door decentralisaties was volgens Linda de implementatie van de nieuwe wetten onder grote tijdsdruk komen te staan. “Met als gevolg dat de informatiehuishouding van de nieuwe taken in 2015 nog onvoldoende op orde was. De gemeente was op zoek naar iemand die die zich zou richten op het neerzetten van een integrale Informatiepiramide voor het sociaal domein, gerelateerd aan de basissystemen en rapportagetools.”

Wat werd jouw opdracht?

“Ik was medeverantwoordelijk voor het ontwikkelen van monitoren en rapportages met structurele sturings- en managementinformatie over het sociaal domein. Ik stemde bijvoorbeeld de inhoud en definities van indicatoren af met teammmanagers, beleidsadviseurs en andere belanghebbenden. Daarnaast adviseerde ik de raadswerkgroep Monitoring sociaal domein en ontwikkelde en coördineerde ik het format ‘Jaarmonitor sociaal domein’.”

De trainingen van de TA-academie hebben mij handvatten gegeven om mijn impact te vergroten.

Wat ben je erna gaan doen?

“Na het traineeship ben ik bij de gemeente Apeldoorn in dienst gekomen als Beleidsadviseur Wmo.”

Zou je andere studenten een traineeship bij newpublic aanraden?

“Ik ben ontzettend enthousiast over het traineeship van Newpublic en raad het absoluut aan. Met name de trainingen van de TA-academie hebben mij veel handvatten gegeven om mijn impact te vergroten. Naast leerzaam is het ook ontzettend leuk! Omdat je tijdens de trainingen je kwetsbaar moet opstellen, ontstaat er al snel een hechte groep.”

Wat is het belangrijkste wat je geleerd heb?

“Dat je altijd meerdere opties hebt. Je kunt altijd kiezen hoe je in een bepaalde situatie reageert. Door te leren zien welke opties je hebt en de gevolgen hiervan in te schatten, vergroot je je impact.”

Opdrachtgever: Linda is een echte aanpakker en doorzetter. Ze werkt constructief samen en stelt zich tegelijkertijd onafhankelijk op en blijft zichzelf. Ze is makkelijk in de omgang en daardoor in staat draagvlak bij anderen te creëren.

 

Inspirerend verhaal? Bekijk hier alle voorbeeldopdrachten.