My day at

Berber’s day at gemeente Enschede

Na wat grappen en grollen met collega’s over de foto’s van het afdelingsuitje die net zijn rondgestuurd, start ik mijn computer op en begin aan de werkdag. Ik werk voor de afdeling Stedelijke Ontwikkeling als een soort vliegende keep: ik heb een aantal vaste taken en mensen die ik adviseer of ondersteun, maar ik pak ook veel klussen of vraagstukken op die op dat moment relevant zijn voor de afdeling. Geen dag is dus hetzelfde en dat maakt het ontzettend leuk en leerzaam.
Als de eerste mails zijn verstuurd en telefoontjes zijn gepleegd, is het tijd voor de eerste afspraak en dat is gelijk een hele leuke! Ik ga namelijk met Stephan, college-trainee in Enschede, sparren over onze 3D (Durven, Doen en Delen)-opdracht. Naast onze reguliere opdracht, werken we in kleine groepjes namelijk ook aan een vraagstuk voor een andere gemeente. Voor ons is dat Nijmegen. Stephan en ik bespreken een infographic die we als groep hebben gemaakt en bereiden een afspraak met de opdrachtgever voor. We gaan samen een aantal interviews afnemen in Nijmegen en omdat we allebei nogal praatgraag zijn, is het wel zo handig om even af te stemmen wie welk onderwerp voor zijn rekening neemt in het gesprek. Voor je het weet is het een kippenhok
Na een korte lunch met collega’s in de kantine, ga ik door naar de volgende afspraak. Dit keer met een collega van Beleid. We hebben het over het thema stedelijke herverkaveling en wat dat voor Enschede kan betekenen. Hij is vertrouwd met het onderwerp en ik kan zijn input goed gebruiken voor een stuk dat ik ga schrijven. Daarna handel ik wat taken af voor projecten die lopen en het bereid ik een afspraak voor in Amsterdam later deze week. De rest van de middag besteed ik aan het maken van een dankwoord en terugkoppeling voor de aanwezigen van een Stadslab053 dat ik mede heb georganiseerd. Hiervoor hebben we een aantal weken geleden een groep mensen uitgenodigd om mee te denken over de ontwikkeling van een gebied in de binnenstad van Enschede. De opkomt was boven verwachting en al die aanwezigen moeten natuurlijk op de hoogte gehouden worden van het vervolgproces. De participatiemaatschappij in de praktijk!
En dan zit de dag er alweer op. Een aantal maanden geleden had ik iedereen die tegen me had gezegd dat ik me met stedelijke ontwikkeling zou bezighouden, heel hard uitgelachen. Want ik ben geen planoloog of stedenbouwkundige. Inmiddels weet ik wel beter en zie ik het juist als meerwaarde om binnen een voor mij zo onbekend gebied te werken. Want juist doordat ik als trainee geen standaard achtergrond heb voor deze functie, sta ik er fris en onbevangen in. Wat niet wil zeggen dat ik het soms niet spannend vond om mijn mening en advies te delen. Maar juist wanneer het spannend wordt, wordt het ook interessant; dan is er namelijk ontwikkeling mogelijk en dat is nou juist waar je als trainee naar op zoek bent.