Voorbeeldopdracht

Van collectie naar connectie

Gina als projectmedewerker Route 2020 – Vereniging Openbare Bibliotheken

Ik ben Gina, 26 jaar en ik woon in Utrecht. Dit jaar heb ik de master Arbeid, Zorg en Participatie behaald en ben ik klaar voor het werkende leven.

Tijdens mijn eerste opdracht heb ik kennis mogen maken met de bibliotheeksector. De laatste jaren moeten bibliotheken meer bieden dan enkel het uitlenen van boeken om hun bestaansrecht te behouden. Bibliotheken zijn dan ook bezig geweest met het opnieuw uitvinden van hun rol en hebben invulling gevonden op het gebied van kunst, cultuur, zorg en participatie.

De verschuiving van functie zorgt echter voor nieuwe vraagstukken, en dit is waar ik ben ingestapt. Ik heb onderzoek gedaan naar bibliotheken in multifunctionele accommodaties (MFA’s). Mijn doel was om knelpunten en successen van bibliotheken in MFA’s in beeld te brengen en om koplopers en achterblijvers aan elkaar te koppelen.

De opdracht vroeg om veel zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Ik had bijvoorbeeld geen werkplaats en voerde de opdracht grotendeels alleen uit. Ik wisselde graag van werkplaats: zo werkte ik bijvoorbeeld vanuit een café, een bibliotheek, een gemeentehuis of simpelweg vanuit huis. Als ik vragen had, dan kon ik altijd terecht bij mijn opdrachtgever en dan hielp hij me verder.

Ik ben er met name trots dat ik in dit project meteen vol in de actie ging

Voor de opdracht ben ik in gesprek gegaan met directeuren, medewerkers en ook beleidsadviseurs bij verschillende gemeenten. Ik was regelmatig op reis: Amersfoort, Utrecht, Geldermalsen, Harderwijk, Maarn, Arnhem en Maas en Peel zijn enkele plaatsen waar ik afspraken had. Het was erg interessant om vanuit de kant van de subsidieontvanger naar de gemeente te kijken. Netwerken, organiseren, interviewen en analyseren zijn kwaliteiten die ik verder heb kunnen ontwikkelen. In korte tijd heb ik de bibliotheeksector leren kennen en heb ik mijn netwerk uitgebreid.

Als eindproduct heb ik checklijsten gemaakt die bibliotheken als handvatten kunnen gebruiken bij het aangaan van samenwerkingen met gemeenten en lokale partijen. Ik ben er met name trots dat ik in dit project meteen vol in de actie ging, omdat er geen tijd was om alles rustig uit te zoeken. Dus veel gedaan en veel geleerd!

 

Opdrachtgever Joost Zijderveld:

Gina is er bijzonder goed in geslaagd om grip te krijgen op een woelige opdracht binnen een sector die volop aan het veranderen is. Gina bewaarde rust, hield overzicht en liet zien zelfstandig en secuur te kunnen werken. Met tact en lef durfde zij het gesprek aan te gaan. Mede dankzij Gina is er structuur ontstaan en kunnen bibliotheken leren van elkaars ervaringen op het gebied van het samenwerken in en om multifunctionele accommodaties. Behalve het aanbrengen van structuur viel Gina ook op door haar enthousiasme en verbindend vermogen. Ik heb met bijzonder veel plezier met haar samengewerkt!

 

Inspirerend verhaal? Bekijk hier alle voorbeeldopdrachten.