My day at

Doutsen’s day at Bureau Drechtsteden

Mijn naam is Doutsen Punter, en ik ben coördinator bestuur en middelen bij Bureau Drechtsteden. Bureau Drechtsteden is één van de zes dochterorganisaties van de gemeenschappelijke regeling Drechtsteden. Hier zijn de volgende gemeenten bij aangesloten: Hendrik-Ido-Ambacht, Sliedrecht, Alblasserdam, Zwijndrecht, Dordrecht, Papendrecht en binnenkort ook Hardinxveld-Giessendam.

Het Bureau is verantwoordelijk voor de regionale samenwerking op beleidsniveau en het uitzetten van regionale acties. Mijn taken hierin zijn erg divers, maar focussen zich op de communicatie tussen het ambtelijk netwerk en het regionale bestuur. Daarnaast word ik als trainee vrij gelaten om veel tussen de aangesloten gemeenten te schipperen en mij op andere regionale projecten te storten.

Vandaag belooft een drukke dag te worden, waarin ik mij volledig ga onderdompelen in de dynamiek van een regionaal samenwerkingsverband. Vanuit Den Haag vertrek ik eerst naar Rotterdam: hier heb ik een afspraak met een collega van het Service Centrum en met een extern bureau, om het thema Goed Werkgeverschap te bespreken. Dit bureau is gespecialiseerd in het in kaart brengen van geluk op de werkvloer, en we bespreken de opties die er zijn om met dit bureau samen te werken. Daarnaast bespreken we data die wij al hebben opgehaald bij de werknemers. Een goede gelegenheid om mijn nieuwsgierigheid naar dit onderwerp te combineren met mijn WO achtergrond!

Ik kan helaas niet lang blijven; ik hoop nog mee te kunnen rijden met mijn collega, maar die blijkt met de waterbus richting Hendrik-Ido-Ambacht te gaan, terwijl ikzelf in Zwijndrecht word verwacht. Niet veel later loop ik het gemeentehuis van Zwijndrecht binnen, waar ik kort met de gemeentesecretaris kennis maak en praat over het naderende bezoek van een bus Oekraïense ambtenaren. De bode helpt mij met het klaarmaken van de raadzaal, terwijl een lokaal raadslid enthousiast binnen komt wandelen, en ook een collega van het Bureau arriveert. Niet veel later arriveert de Oekraïense tourbus. Binnenkort zullen in Oekraïne ook gemeentelijke hervormingen plaatsvinden, en de ambtenaren willen graag meer leren over regionale samenwerking. Samen met mijn collega heb ik een presentatie voorbereid, waarvan gretig foto’s worden gemaakt.

De hectiek van de regio trekt mij enorm; geen dag is hetzelfde!

Ook hier kan ik niet lang blijven; mijn volgende stop is Dordrecht, waar ik voorlichting krijg over een nieuw facturatiesysteem. Niet mijn meest enerverende moment van de dag, maar wel een teken dat de regio up-to-date blijft met zijn systemen. Wanneer dit is afgelopen praat ik even kort met een paar collega’s. Het Bureau is doodstil; dit komt doordat er een Drechtstedendinsdag plaatsvindt in Papendrecht, die ook georganiseerd wordt vanuit het Bureau. Tijdens deze dag worden regionale portefeuillehoudersoverleggen en themabijeenkomsten georganiseerd. Ik stap weer op de bus om hier een bijeenkomst bij te wonen over de Groeiagenda; een inhoudelijke opgave voor de regio tot 2030. Tijdens deze bijeenkomst wordt gesproken over hoe men in kan spelen op het Regeerakkoord met de opgaven die geformuleerd staan in deze agenda. Ik sta hier tussen de burgemeesters, wethouders en externe partners. En ik observeer met veel enthousiasme welke netwerkenlijnen worden aangeboord, en welke afwegingen worden gemaakt met het oog op prioritering. Ik bespreek deze dag nog even na met een paar collega’s, waarna iemand mij begeleidt naar de waterbus.

In de trein naar huis evalueer ik de dag nog; wat is er allemaal gebeurd, en waar moet ik vervolgacties op nemen? Ik krijg nog een appje over hoezeer de Oekraïense delegatie de presentatie waardeerde, en ik neem mijn aantekeningen van de themabijeenkomst door. Morgen zal ik deze inhoudelijk doorspreken met mijn leidinggevende, maar voor nu zet ik mijn werkmobiel uit.

De hectiek van de regio trekt mij enorm; geen dag is hetzelfde, en ik kan kiezen uit minimaal zes werkplekken. Het regionale belang vertegenwoordigen en hierbij het lokale belang niet uit het oog verliezen vraagt een grote mate van sensitiviteit, maar ook de mogelijkheid om compromissen te sluiten en de juiste verbanden te leggen. Elke dag hier vormt een waardevolle leerschool voor een trainee!

 

Wil je weten of een traineeship bij een gemeente iets voor jou is? Kijk dan eens op de pagina trainee bij een gemeente.