Academy

Een inkijkje in de trainingen van onze Newpublic Academy

Vanaf september starten onze trainees weer fris en fruitig met een opleidingsprogramma vol leerzame workshops en trainingen. Maar voordat we jullie hierin mee gaan nemen, blikt Robin Anne terug op een opleidingsdag voor de zomervakantie. Ze nam toen deel aan de training Contact & Contract die werd gegeven door trainer en opleider Nynke de Geus.

Wie ben je en wat doe je bij Newpublic?

”Ik ben Robin Anne en ik werk via Newpublic aan een opdracht van een half jaar bij gemeente Velsen. Daar ben ik Beleidsadviseur Wmo, dus ik werk aan het leveren van de beste ondersteuning voor mensen met een beperking.”

In het kort: Wat houdt het opleidingsprogramma van Newpublic in?

”Persoonlijke ontwikkeling en begeleiding staan centraal bij alle Newpublic traineeships. Elke twee weken ga ik samen met ongeveer 10 andere trainees aan slag met themaโ€™s rondom persoonlijk leiderschap. Dit doe ik tijdens de opleidingsdagen powered by de Newpublic Academy. Tijdens de verschillende trainingen, workshops en intervisie onderzoeken we hoe we kennis, vaardigheden en mindset kunnen inzetten om overheidsorganisaties te helpen vernieuwen.”

Wat heb je geleerd bij de training Contact & Contract?

“Door zogenaamde contracten te maken voor je een samenwerking aangaat, kan je mogelijke misverstanden voorkomen. “

”Voor de zomervakantie kregen we een training genaamd contact & contract van Nynke de Geus van de TA Academie. Hier leerden we over het belang van goed contact met collega’s en hoe je dat kunt bereiken. Door zogenaamde ‘contracten’ te maken voor je een samenwerking aangaat, kun je een hoop problemen voorkomen. Deze contracten zijn eigenlijk gewoon (mondelinge) afspraken over wat je van elkaar verwacht in de samenwerking. Door dit expliciet te maken, kunnen mogelijke misverstanden voorkomen worden. Het gaat om verwachtingen wat betreft de planning, maar ook de inhoud van de samenwerking, en de sociale verhoudingen. Aan het eind van de training nam ik me voor dit in de praktijk te gaan gebruiken.”

Heb je je nieuwe kennis en vaardigheden al toegepast op de werkvloer?

“Sinds de training heb ik de twee collegaโ€™s waarmee ik samenwerk verteld over de voordelen van het expliciet uitspreken van de verwachtingen in een samenwerking. Zij kwamen allebei direct met voorbeelden waarin ze dat in het verleden hadden kunnen gebruiken. Op deze manier deel ik wat ik leer via de Newpublic trainingen met mijn collega’s op de werkvloer. Sinds de training ben ik geen nieuwe samenwerkingen of projecten begonnen, maar ik zal in de toekomst zeker wat ik geleerd heb van Nynke in gedachten houden.”