My day at

Esther’s day at – een dag uit de training..

De opleidingsdag van Newpublic is zo’n dag waar ik altijd naar uit kijk. Iedereen uit mijn traineegroepje weer zien, aan de slag met een nieuw thema, en daarna natuurlijk gezellig bijpraten tijdens de borrel! Vandaag neem ik je mee naar een opleidingsdag bij Newpublic.

Ik kom binnen rond een uur of half 9 bij Newpublic. Terwijl ik een kop koffie voor mezelf maak, begroet ik de andere trainees die binnenkomen. We maken een praatje met elkaar, met onze trainer Marleen en met het interne team van Newpublic. Dat begint al gezellig!

Iets na negenen gaan we naar de trainingsruimte op zolder. In deze knusse ruimte staan al netjes twaalf blauwe stoelen en een flipover klaar. Vandaag gaan we het hebben over communicatie in de breedste zin van het woord. Onze trainer Marleen ontmoeten we voor het eerst vandaag, en ze verrast ons meteen met een onverwachte opdracht. In plaats van zichzelf te introduceren, vraagt ze ons naar onze eerste indruk van haar. Al onze aannames schrijft ze op de flipover: we proberen in te schatten hoe oud ze is, van wat voor soort vakanties ze houdt en waar ze woont. Het voelt best ongemakkelijk om zo open te ‘oordelen’ over iemand die we niet kennen… Marleen vertelt ons naderhand wat we goed en fout hebben geraden, en dat doet ons inzien dat de eerste indrukken – uiteraard – niet altijd kloppen.

Hierna doen we een aantal soortgelijke oefeningen, waarbij we testen of onze aannames over elkaar kloppen. Daarbij staat de volgende vraag centraal: kom je over zoals je wíl overkomen? Aan de hand van steekwoorden zoals ‘nerveus’ en ‘vriendelijk’ beschrijven we aan elkaar hoe de ander op ons overkomt. Super spannend om dit te vertellen én te horen over jezelf! Met deze informatie gaan we verder. Wat kun je doen om jouw eerste indruk te verbeteren? We werken onder andere aan onze houding en onze handdruk. Dit levert, naast inzicht, ook hilarische situaties op. De handdruk oefening zorgt absoluut voor de meeste ongemakkelijkheid. Een aantal trainees moet op een rij gaan staan en de rest komt langs om hen te ‘feliciteren’. We krijgen individueel feedback op onze handdruk, oogcontact en houding. Mijn handdruk was gelukkig goed, maar mijn medetrainees vertellen mij dat ik een beetje stijfjes over kom. Hmm, dat is niet hoe ik over wil komen… Van Marleen krijg ik wat tips & tricks en ik oefen nog een paar keer. Het voelt goed om meer inzicht te hebben in hoe ik overkom en hoe ik dat kan veranderen.

Na de ochtendsessie gaan we met de hele groep, inclusief het interne Newpublic team, lunchen aan de grote lange tafel beneden. Ik zit naast de recruiter, de directeur en een aantal medetrainees, en het gesprek gaat al snel over de weekendplannen. Nog een paar uurtjes en dan is de week weer voorbij… Met een kleine afterdinner-dip beginnen we even later aan de middagsessie. We gaan dieper in op de ouder-volwassene-kind rol binnen de Transactionele Analyse. Na de theoretische introductie bekijken we vanuit welke rollen we wel eens communiceren en welke gevolgen dat heeft voor het gesprek met de ander. We oefenen elke rol met een echte gebeurtenis uit ons werk, bijvoorbeeld hoe een vervelend gesprek een andere richting opgestuurd kan worden door anders te gaan communiceren met de ander. Super tof om het heft in eigen hand te nemen en te weten wat je zelf kan doen in zo’n situatie!

We sluiten de dag af met een borrel in de ‘huiskamer’ van Newpublic. De andere traineegroepen hebben ook training gehad, dus zij sluiten gezellig aan. Al snel vult de kamer zich met gelach en gepraat. Een prima begin van het weekend! En maandag kan ik meteen mijn verbeterde communicatie skills laten zien op werk….