Nieuws

Past “nudging” bij onze gemeente?

3D (durvendoendelen voor) de gemeente Woudenberg: Past de gedragsverandermethode “nudging” bij onze gemeente?

Nudging is een duwtje geven in de goede richting door het gewenste gedrag aantrekkelijk te maken, zonder mensen daarbij in hun vrijheden te beperken. Het doel is gedrag (licht) bij te sturen, waarbij het gaat om onderbewust gemaakte keuzes te beïnvloeden. Deze gedragsveranderingsmethode, heeft recent veel aandacht vergaard en wordt al door verschillende overheidsinstanties ingezet. De gemeente Woudenberg vraagt zich af of deze moderne gedragsveranderingsmethode ‘nudging’ bij een gemeente past en hoe zij deze methode zou kunnen inzetten.

Tevens vraagt zij zich af of nudging al ingezet wordt om gedrag te veranderen van inwoners in andere gemeenten en welke kansen het bied voor de volgende beleidsdomeinen: de introductie van DIFTAR, het economisch gezond houden van de gemeente en het gewaar maken van informatieveiligheid bij de ambtenaren. Waar liggen de grenzen van nudging en hoe zou de gemeente het concreet kunnen toepassen binnen deze domeinen? Dit zijn de vragen waar wij in het onderzoek de antwoorden op proberen te vinden.

Download hier samenvatting1 en samenvatting 2 van de oplevering van deze 3D-opdracht.

De 3D opdracht: Serious Gaming in optima forma: Niet de praktijk nabootsen maar de praktijk doen! Newpublic-trainees krijgen elk half jaar binnen hun opleidingsprogramma de ruimte om in kleine groepjes te experimenteren met echte opdrachten van gemeenten en overheidsorganisaties.