My day at

Heine’s day at gemeente Buren

Om half 8 ‘s ochtends stap ik nog met wat slaperige ogen in de auto, op weg naar het gemeentehuis in Maurik. Vandaag is de eerste van twee inwerkdagen voor de nieuwe raad van de gemeente Buren. De organisatie hiervan is onderdeel van het project Verkiezingen, dat ik in januari startte met de projectleider door een projectplan op te stellen. De tijd is daarna snel gegaan: we leverden een overdrachtsdocument voor de coalitieonderhandelingen op, ondersteunden de politiek in voorbereiding op verkiezingsdebatten en gaven antwoord op vragen vanuit de formatie na de verkiezingen. Ik presenteerde voor het management en college over onze aanpak. Voor het overdrachtsdocument zat ik sessies met alle teams van de organisatie voor, met de uitdaging om telkens op één a4’tje de belangrijkste informatie te verzamelen.

Ik merk al snel dat we de juiste insteek hebben gekozen en geniet van mijn rol als quizmaster.

Op het gemeentehuis aangekomen zetten we de laatste zaken klaar. Iets voor negenen druppelen de eerste raadsleden binnen. Na presentaties van de burgemeester en griffier start ons ‘eigen’ onderdeel: de kennismakingssessie. De deelnemers doen een Over de streep spel, getiteld Uw Buren in de raad. Door een positie op de vloer te kiezen geven zij antwoord op vragen als In welke kern woont u?, en: Welke BN’er past het beste bij uw karakter? Ik praat de sessie aan elkaar en stel verdiepende vragen. In de aanloop vond ik het best spannend om dit te doen, maar ik merk al snel dat we de juiste insteek hebben gekozen en geniet van mijn rol als quizmaster. De antwoorden zijn interessant en soms ronduit hilarisch. Ook leveren ze veel gespreksstof voor bij de lunch op. Na de pauze vinden speeddates tussen de raad en ambtenaren plaats, over de diverse onderwerpen die voor de gemeente belangrijk zijn. Ik loop met een toeter door de gangen om telkens de volgende ronde luid aan te kondigen. Op de borrel horen we van alle kanten enthousiaste reacties op de dag: doel behaald! Vol vertrouwen gaan we de tweede inwerkdag tegemoet, waarbij onder meer een rondrit door de gemeente op de planning staat.

De inwerkdagen voor de raad zijn voor mij een van de laatste werkzaamheden bij de gemeente Buren. Momenteel rond ik de opzet af voor het inwerkprogramma van het nieuwe college, dat naar verwachting snel aantreedt. Binnenkort start ik bij een volgende opdrachtgever. Ik kijk met plezier en tevredenheid terug op mijn tijd in Buren. In de afgelopen maanden heb ik veel geleerd op het gebied van projectmatig werken, organiseren en de context van politiek en besluitvorming binnen een gemeente. Op naar de volgende uitdaging!

 

Wie ben je: Heine ten Hoeve

Waar werk je: Gemeente Buren

Opdracht: Gemeenteraadsverkiezingen 2018: o.a. inwerkprogramma gemeenteraad & college, overdrachtsdocument en ondersteuning formatie