Nieuws

“Jong talent. Klinkt leuk, maar hoe pak ik dat aan?”

Het thema ‘jong talent’ is hot binnen overheidsland. En hoewel iedereen er een mening over lijkt te hebben, zijn we het over één ding roerend eens: gezien de vergrijzing die gaande is, is jong talent gewoon nodig. Vanuit Newpublic voeren we dan ook heel wat gesprekken met (potentiële) opdrachtgevers over de inzet van jong talent. Boeiende en leuke gesprekken waarbij we steevast deze vraag terugkrijgen: “Jong talent, klinkt leuk en daar wil ik graag wat mee, maar hoe ga ik dat vormgeven?”

Ja, hoe pak je dat aan? Jong talent opnemen in de organisatie, lijkt in eerste instantie niet zo heel ingewikkeld. Maar als je er goed over nadenkt, loop je al snel tegen een aantal vragen aan: op welke competenties selecteer ik trainees eigenlijk? Moet ik hen direct veel verantwoordelijkheid geven of juist niet? Is het beter om hen strak te begeleiden of moet ik hen juist loslaten? Hoe zorg ik voor voldoende verbinding met de bestaande organisatie? En hoe houd ik ze fris en fruitig?

Het zijn essentiële vragen die beantwoord dienen te worden, voordat je met jong talent aan de slag gaat. En waarbij wij kunnen helpen. Zo zouden we u altijd adviseren om trainees (direct) verantwoordelijkheid te geven. Dat vraagt om enige lef van de bestaande organisatie, zeker. Maar uit ervaring weten wij dat het leidt tot een steilere leercurve en betere resultaten.

Eigen regie

Ook binnen Newpublic leggen we de verantwoordelijkheid bij de trainees. De trainees hebben zelf de volledige regie over hun traineeship. Ze hebben zeggenschap over hun leeromgeving en de inhoud van de opdracht. En bepalen zelf, in overleg met de opdrachtgever, wanneer ze in- en uitstromen. Geen strak keurslijf dus, maar maatwerk. Om ervoor te zorgen dat ieder jong talent zich kan ontwikkelen op een manier die bij hem of haar past en dat talent optimaal kan inzetten voor de opdracht.

Deze manier van werken zorgt ervoor dat trainees op tal van functies en binnen vele domeinen inzetbaar zijn. Bijvoorbeeld als u ‘extra power’ nodig heeft om nieuwe ideeën te ontwikkelen en projecten in een stroomversnelling te krijgen. Het mooie daarbij is dat jonge, creatieve mensen met hun ‘veranderingsdrang’ niet snel als bedreigend worden ervaren. In onze optiek zijn deze mensen de verbindende schakel tussen projecten, afdelingen en samenwerkingen.

Jong talent. Ja, maar hoe?

Ik zou nog veel meer kunnen schrijven over werken met jong talent. U graag meenemen in onze visie daarop. En mij in te leven in de uitdagingen van uw organisaties. Maar beter is natuurlijk om erover in gesprek te gaan.

Om dat op een leuke manier te doen, hebben we afgelopen zomer een soort “mindmapping” ontwikkeld rond dit thema: Een serie kaarten die u helpen om keuzes te maken. Om helder te krijgen wat u met trainees wilt bereiken en op welke manier. Zodat u straks zegt: “Leuk, jong talent! Daar wil ik zeker wat mee en ik weet precies hoe ik dat ga vormgeven!”

Play the cards. Speelt u mee?

Behoefte aan een verfrissend duwtje in de rug? En wilt u eens sparren over de uitdagingen waarvoor u zich gesteld ziet? Wij komen graag eens bij u langs om met u te brainstormen en een kaartje te leggen!

 

Blog van Tiemen Storm,  Newpublic