Nieuws

Klaske organiseert Zaakgericht Werken

Een interview met Klaske, adviseur bij KBenP Zaakgericht Werken via Newpublic

Dag Klaske, waarom doe je een interview met jezelf? Is dat niet een beetje gek?

Zeker. Ik wilde een interviewer regelen voor dit artikel over Newpublic, maar gezien het huidige beleid omtrent social distancing leek het me veiliger om het zelf maar te doen!

Vooruit dan maar. Vertel, wie ben je en wat doe je? En wat heeft dat met Newpublic te maken?

Mijn naam is Klaske Schep. Ik ben 24 jaar en heb Geschiedenis gestudeerd in Utrecht en Nijmegen. Sinds september 2019 werk ik als adviseur bij KBenP Zaakgericht Werken. Deze kans kreeg ik dankzij Newpublic.

Hoe is dat zo gekomen?

Tijdens mijn studie ontdekte ik dat ik – ondanks mijn grote liefde voor het verleden – het liefst aan de slag wilde voor het Nederland van nu. Het publieke domein trok mij het meest, en dan vooral op gemeentelijk niveau. Toen ik nog studeerde ontmoette ik enkele raadsleden en ik was onder de indruk van de directe impact die zij hadden op hun stadsgenoten. Waar ik wilde solliciteren was dus duidelijk: bij Newpublic! Zij beloofden immers dat ik me als trainee in mocht gaan zetten voor een moderne overheid. Na een leuk sollicitatiegesprek beloofde recruiter Rozemarijn dat ze op zoek ging naar een geschikte werkplek.

Een paar weken later belde ze met de vraag of ik wilde solliciteren voor de functie van junior adviseur bij KBenP Zaakgericht Werken. Een selectieronde en sollicitatiegesprek later kwam het verlossende telefoontje: ik was aangenomen!

Leuk, maar… Zaakgericht Werken? Dat moet je even uitleggen.

Natuurlijk. Zaakgericht Werken helpt gemeenten om dienstverlening en bedrijfsvoering te verbeteren. Het is een procesgeoriënteerde manier van werken, terwijl overheidsorganisaties voorheen voornamelijk documentgeoriënteerd werkten. Zaakgericht Werken leent zich uitstekend om in hedendaagse softwaresystemen vervat te worden, waardoor we met ons advies ook nog eens bijdragen aan een moderniserende overheid.

Een nieuwe manier van werken vraagt natuurlijk veel van overheidsmedewerkers. Daarom specialiseert KBenP Zaakgericht Werken zich ook in veranderingsmanagement om deze trajecten zo vakkundig mogelijk te kunnen begeleiden.

Wat doe jij als adviseur?

Momenteel begeleid ik een aanbestedingstraject voor de Omgevingsdienst Midden-Holland. Dat is afwisselend en leerzaam, omdat een omgevingsdienst toch weer een ander pakket aan werkzaamheden heeft dan een gemeente. Daarnaast heb ik net een visietraject begeleid bij de gemeente IJsselstein.

De persoonlijke aanpak van Newpublic is echt uniek

Wat voor rol heeft Newpublic gespeeld in jouw verhaal?

Ten eerste heeft Newpublic mij natuurlijk aangedragen voor deze functie, waar ik enorm dankbaar voor ben. Zij hadden genoeg vertrouwen in mij om mij voor de selectieronde uit te nodigen. De begeleiding van Newpublic voor, tijdens en na dat traject was uitstekend. Hun persoonlijke aanpak is echt uniek.

Ook kan ik één keer per maand bij Newpublic terecht voor een volledige opleidingsdag die in het teken staat van mijn persoonlijke ontwikkeling. De trainers pakken dat vakkundig aan: ze blijven niet hangen in de theorie, maar geven mij concrete handvaten om in praktische zakelijke situaties te kunnen gebruiken.

Dat effect is direct merkbaar. Na zo’n opleidingsdag krijg ik vaak van collega’s te horen dat ik veel relaxter in sessies zit en rustig en assertief op bepaalde situaties reageer. Dat vind ik heel waardevol.

Kortom, tegen mensen die overwegen te solliciteren bij Newpublic, zeg ik: doen! Het heeft mij niets dan goeds gebracht.