Voorbeeldopdracht

Sentiment barometer Rick

Newsroom analist Rick werkt vanuit thuis, maar dat weerhoudt hem er niet van het optimale uit zijn traineeship te halen. In zijn opdracht als analist bij de gemeente Utrecht maakt Rick de organisatie omgevingsbewust van datgene wat er zich binnen en buiten de gemeente afspeelt.

Hij gebruikt nieuws en social-media data om het sentiment in de media, bij opiniemakers of onder inwoners te meten en stelt rapportages of adviezen op. Collega’s binnen de gemeente, zoals woordvoerders, communicatieadviseurs of besluitvormers, gebruiken deze om snel te schakelen of om burgers te informeren.

Hoe beschrijf je jouw rol als Newsroom analist?

“Een Newsroom analist is de uitkijkpost van de organisatie. Wij halen wat buiten speelt naar binnen. Zo hebben we een analyse gemaakt van het sentiment rondom de avondklokrellen en die verwerkt in een rapportage voor onze woordvoerders. Van binnen naar buiten gezien, willen we de burgers informeren over de plannen die gemeente wil uitvoeren.”

Heb jij een specifieke opleiding gevolgd als analist?

“Nou, dat is eigenlijk een grappig verhaal. Hoewel ik nu in mijn werk veel met communicatie te maken heb, ben ik in mijn eerste studiejaar gestopt met Communicatiewetenschappen, omdat ik de opleiding niet bij mij vond passen. Uiteindelijk heb ik de master Bestuurskunde afgerond en ben nu toch terecht gekomen bij een communicatie-gerelateerde functie!”

“Door de trainingen heb ik mijn kernkwaliteit ontdekt”

Wat maakt het werk als analist zo leuk?

“Er is ontzettend veel diversiteit in de thema’s waaraan ik werk, elke dag is anders. Zo ben ik de ene dag bezig het sentiment te analyseren over de nieuwe burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma, en dan opeens helemaal gefocust op het maken van een media- en reputatieanalyse van het jaar 2020. Ik krijg veel verantwoordelijkheid en kan inmiddels snel en goed inkomende informatie monitoren, analyseren en vervolgens duiden.”

Hoe heb je je persoonlijk ontwikkeld?

“Hiervoor heb ik bij het Ministerie van Onderwijs en Wetenschap gewerkt. Achteraf vind ik dat ik daar meer initiatief had mogen nemen in mijn werk. Daar heb ik bij deze opdracht aan gewerkt. Bijvoorbeeld door als analist aan te sluiten bij de lobbygroep Utrechts Aanbod die bezig is om na de verkiezingen geld los te krijgen voor de regio Utrecht. Of door de volledige opdracht op me te nemen nadat de senior-analisten die mij hebben begeleid wegvielen.

Wat biedt het traineeship jou?

“Het traineeship van Newpublic biedt de mogelijkheid om op verschillende plekken binnen de publieke sector ervaring op te doen en te ontdekken wat ik wil. Ik ben blij met mijn eerste opdracht omdat de Newsroom een mooie uitkijkpost is over de gehele publieke sector waardoor ik samenwerk met verschillende afdelingen binnen de gemeente. Door de trainingen heb ik ook mijn kern kwaliteit ontdekt, namelijk dat ik zelfstandig ben en hoe ik hier mee om moet gaan.”