Nieuws

Surfen op drijfzand

Newpublic publiceert 5 artikelen op de website van A+O fonds Gemeenten. De afgelopen anderhalf jaar heeft Newpublic samen met TA-Academie, een gemeentesecretaris, een psycholoog en een procesdenker onderzoek gedaan hoe jong talent en een gemeente (of overheidsorganisatie) elkaar nog meer kunnen versterken. Lees hieronder het persbericht of ga meteen naar: surfenopdrijfzand.aeno.nl

 

Persbericht SURFEN OP DRIJFZAND

‘Trainees, collega’s en opdrachtgevers over de inzet van jong talent bij overheidsorganisaties’

Jongeren zijn een bron van vernieuwing en inspiratie in overheidsorganisaties. Ze stellen vragen die anderen niet meer stellen, helpen verouderde patronen te doorbreken en nemen organisaties mee in de wereld van nieuwe technologie. Althans, dat is de verwachting. Daartegenover staan de teleurstellende feiten waaruit blijkt dat vooral jongeren relatief vaak en weer snel vertrekken bij de overheid. Het voedde de nieuwsgierigheid van vijf professionals, allen actief betrokken bij jonge ambtenaren. Zij gingen op zoek naar wat er nu werkelijk gebeurt in de interactie tussen jongeren en overheidsorganisaties. 50 interviews en 700 veelzeggende uitspraken resulteerden in een reeks van 5 artikelen die vanaf 20 september gepubliceerd worden opsurfenopdrijfzand.aeno.nl.

 

ZEVENHONDERD UITSPRAKEN

Om de ervaringen van en over jongeren bij overheidsorganisaties te achterhalen, zijn er bijna vijftig interviews gehouden met trainees, hun collega’s en hun opdrachtgevers. Ze spreken over het wel of niet uitspreken van verwachtingen, het effect van trainees op de omgeving en organisatiecultuur en naar het samenspel tussen trainees en ervaren collega’s. Het resultaat: zo’n zeshonderd pagina’s aan uitgewerkte interviews waaruit zo’n zevenhonderd veelzeggende uitspraken gedestilleerd konden worden. Het onderzoek leverde een veelkleurig beeld van de werkelijkheid op. Vijf in het oog springende, herkenbare perspectieven zijn geselecteerd en uitgewerkt tot een artikel.

 

VIJF PERSPECTIEVEN

De reeks van vijf artikelen zet aan tot nadenken over de inzet van jongeren, het doel en de effectiviteit daarvan. Elk van de artikelen toont ‘een’ beeld van de werkelijkheid dat vaak terugkwam in de uitspraken van de geïnterviewden. De artikelen eindigen met een idee over hoe het anders zou kunnen en is een uitnodiging aan organisaties om daarmee te experimenteren. De artikelen worden ontsloten opsurfenopdrijfzand.aeno.nl.

 

Ideeën adopteren

Wat begon als een initiatief van de auteurs brengt het A+O fonds Gemeenten graag een stap verder. Tijdens een bijzondere editie van 3-2-1 Co werken we de inzichten en ideeën uit de artikelen om tot concrete pilots. Aan het einde van de dag pitchen we deze voor gemeentesecretarissen met durf en visie die één van de experimenten willen toepassen in hun organisatie. Kijk voor meer informatie op www.aeno.nl.

 

———————–

 

NOOT VOOR DE REDACTIE

 

Surfen op drijfzand is een initiatief van de auteurs:

 

  • Nico Versteeg (gemeentesecretaris Lelystad)
  • Mark van Bruxvoort en Rebecca van de Lagemaat (Newpublic)
  • Netty Versloot (Versloot en Partners)
  • Marian Timmermans (TA Academie)
  • Onno van der Veen (Ideate)

 

Het A+O fonds Gemeenten maakt werk van de verjonging van gemeentelijke organisaties, onder andere door deze publicatie mogelijk te maken en de inzichten en ideeën te verspreiden binnen de gemeentelijke sector. Voor meer informatie over dit project kunt u contact op nemen met Mireille Stuart, programmamanager A+O fonds Gemeenten.