Voorbeeldopdracht

Gemeente Vlaardingen & Jantine de Haan

Een typische ‘out of the boxer’ komt met vernieuwende ideeën voor nieuwe processen en projecten en experimenteert daarmee. Hij of zij is creatief, een vrije denker, onbevangen, toont lef en zet nieuwe kennis in.

Een rol die Jantine de Haan op het lijf geschreven is. Bij de gemeente Vlaardingen houdt ze zich vanaf begin dit jaar bezig met organisatieontwikkeling. Met als belangrijkste opdracht: het opzetten van een organisatie breed opleidings- en ontwikkelingstraject.

‘Ik probeer te werken op een manier die voor mij goed voelt.’

“Ik probeer te werken op een manier die voor mij goed voelt en die aansluit bij de visie binnen de gemeente.” aldus Jantine. “Voor mij is het belangrijk dat je fouten mag maken en dingen mag proberen. Laatst was ik op zoek naar een talentenspel voor een kick-off event dat ik aan het organiseren was. Ik ontdekte dat iemand een paar jaar geleden zo’n talentspel had bedacht voor vrijwilligers, maar gek genoeg wist niemand dat. Toen heb ik die collega benaderd en gevraagd of zij dat spel wilde doen tijdens de sessie. Zoiets voelt niet als out-of-the-box, maar is wel leuk en pakt goed uit.”

In hoeverre kun je het verschil maken?

“De mensen hier zitten al lang op dezelfde plek. Het doel is dat er meer wordt gekeken naar competenties en talenten, om de medewerkers zich hiervan bewust te maken en ervoor te zorgen dat zij die competenties en talenten beter inzetten. Om iedereen te betrekken en draagvlak te creëren, heb ik van scratch af aan een structuur bedacht, een werkgroep opgericht en activiteiten georganiseerd, waaronder het kick-off event. Vorige week heb ik een talentscan gelanceerd, als eerste stap in de bewustwording.”

Klinkt als een goed begin. En welke kansen biedt dat jou?

“Er zijn collega’s die zich te oud voelen en denken: jij bent de trainee, jij kan dat nog. Tijdens dat kick-off event heb ik daarom de stelling geponeerd “Ik ben te oud om te veranderen.” En dan blijkt dat er bij iedereen ergens wel de intrinsieke motivatie is om te veranderen. En dat biedt mij dan weer de ruimte om voorbeeldgedrag te laten zien.”

 

Inspirerend verhaal? Bekijk hier alle voorbeeldopdrachten.

RUBRIEKEN