Voorbeeldopdracht

Iedereen laten aanhaken

De pioniers van morgen dat zijn makers die proactief en slim te werk gaan. Doorzetters die zich niet uit het veld laten slaan en waar nodig nieuwe paden aanleggen. Teamworkers die anderen weten mee te krijgen om samen vernieuwing te brengen.

Zo iemand is Thomas de Jong. Sinds oktober 2018 is hij de aanjager van de organisatieontwikkeling binnen de gemeente Velsen. Hij studeerde Bestuur en Organisatiewetenschappen aan de VU Amsterdam en deed daarna zijn Master BA. En nu is hij als trainee betrokken bij het organisatieontwikkelingsprogramma ‘Graag gedaan’.

Wat moeten we ons daarbij voorstellen?

“Dat programma zijn ze hier in 2017 gestart met vier speerpunten plus een aantal quickwins. Er was één programmamanager en in eerste instantie lag de focus op die quickwins. Zo werd de hele organisatie voorzien van telefoons, laptops e.d. vanuit het doel om digitaler te werken. Ik ben erbij gehaald om meer diepgang te brengen. Nu gaat het meer om gedragsverandering, om bijvoorbeeld de digitale vaardigheden van de medewerkers. En vanuit het criterium dat het allemaal goed moet werken voor de inwoners.

Inmiddels hebben we zes speerpunten. ‘Leiderschap’ bijvoorbeeld, ‘talent aan zet’, ‘slimmer organiseren’, ‘communicatie is van iedereen’, ‘huisvesting’ en ‘digitaler werken’. Elk speerpunt heeft regievoerder en die zit bij afdeling. Zo is de HR Manager verantwoordelijk voor ‘slimmer organiseren’.”

En wat is jouw rol hierin?

“Samen met de programmamanager ondersteun ik de regievoerders en zorg ik voor een goede samenhang. En dat bijvoorbeeld niet alle veranderingen tegelijk doorgevoerd worden. We werken dus tussen de afdelingen in, sparren samen om te kijken hoe we vraagstukken kunnen oplossen en de samenwerking kunnen verbeteren. Ik organiseer sessies en houd in de gaten dat de focus op de organisatieontwikkeling blijft.”

“Ik ben niet iemand die gaat voor eigen resultaat. Ik wil iedereen erbij betrekken.”

Dat klinkt als een typische rol voor een Maker…

“Als je kijkt naar het profiel van de Maker, dan is dat precies wat er dit project nodig was en wat ik heb gedaan. Ik ben ook wel een doener. En ik ben ook altijd wel op zoek naar de samenwerking. Ik ben niet iemand die gaat voor zijn eigen resultaat. Ik wil iedereen erbij betrekken.

Aanvankelijk wist niemand hoe dat precies uitgevoerd moest worden. Toen ben ik maar gewoon begonnen. Ik ben met meer dan vijftig mensen in gesprek gegaan en heb allerlei dingen geprobeerd. En uiteindelijk kwam daar iets uit waar iedereen blij mee is. Het is ook een kwestie van doorzetten, organisatieontwikkeling. Je hebt het gewoon niet in één dag geregeld. Soms werkt het niet en dan moet je het op een andere manier proberen.”

Wat heb je geleerd?

“Ik was altijd heel perfectionistisch, wilde het helemaal goed hebben voordat het naar buiten ging. Nu heb ik geleerd dat als je gewoon begint en dan afstemt met mensen, dat je dan sneller verder komt.

Toen ik hier kwam was mijn doel om bij zoveel mogelijk dingen projecten betrokken te raken en mensen te spreken. Dat is wel gelukt. Ik ben veel te weten gekomen en weet nu echt weet hoe de organisatie werkt.”

En wat heb je voor de organisatie bereikt?

“Het is mij gelukt om meer diepgang in het beleid te krijgen en voor iedereen helder te krijgen wat het inhoudt en wat de samenhang is. En ik heb de regievoerders er echt bij gekregen, waardoor het ook echt een project van ons allen is.“

Waar ligt voor jou nog ruimte voor ontwikkeling?

“Ik vind dat ik zelf met meer initiatieven mag komen en die op een gestructureerde manier moet doorvoeren. Projectmatig, gestructureerd te werk is ook best lastig in deze rol waarin je meer ondersteunend bent.”

Zijn ze blij met jou bij gemeente Velsen?

“Ja, ik denk van wel. Ik zou eerst een half jaar blijven. Dat is verlengd tot oktober. Ik krijg terug dat ik goed val in de organisatie, een prettig persoon ben om mee samen te werken, en goed weet wat de organisatieontwikkeling omvat.”

 

Inspirerend verhaal? Bekijk hier alle voorbeeldopdrachten.

RUBRIEKEN