Voorbeeldopdracht

Alumni Maarten over het Mastership Finance & Control

De gemeente Waddinxveen is een gemeente die gelooft in de veranderkracht van jong talent. Bijvoorbeeld in Maarten van Houten die al weer een tijdje geleden zijn traineeship bij deze gemeente afsloot en in dienst trad als Financieel Adviseur voor de afdelingen Maatschappij en Bedrijfsvoering. Hoe geeft hij invulling aan deze functie en wat vindt hij van het mastership dat Newpublic speciaal voor deze functie ontwikkelde?

Wat houdt je functie als Financieel Adviseur in?

“Eigenlijk ben ik verder gegaan met de opdracht die ik als trainee – in dezelfde functie – uitvoerde voor de afdelingen Maatschappij en Bedrijfsvoering. Hier bij Waddinxveen is er nog een andere Financieel Adviseur en die richt zich op de afdeling Ruimte. Voor mijn afdelingen houd ik me onder andere bezig met uitkeringen, subsidies, het minimabeleid, HRM-beleid en vastgoed zoals buurthuizen en sporthallen.

Daarnaast ben ik coördinator van een gedeelte uit de P&C-cyclus en soms ben ik co-coördinator. Tegelijkertijd ben je in deze functie ook een sparringspartner. Dan komt een collega naar me toe om iets te checken of om advies te vragen. Dat je die verschillende rollen vervult, dat vind ik erg leuk aan deze functie.

Aan wat voor vragen moet je dan denken?

“Vaak komen ze bij mij voor een financiële check, om te kijken of de cijfers kloppen. Er zijn ook collega’s die willen sparren over de vraag hoe we nieuw beleid gefinancierd krijgen, wat daarvoor de beste aanvliegroute is. En natuurlijk word ik erbij gehaald als er begroot moet worden, bijvoorbeeld voor de bouw en onderhoud van een nieuwe school.

Nu met de Corona crisis onderzoek ik met welke kosten we geconfronteerd gaan worden en hoe we dat inzichtelijk kunnen houden. Die crisis heeft financieel natuurlijk gigantische consequenties. Ik vind het heel interessant om me met dat soort vragen bezig te houden.”

Wat voor collega moet je zijn als Financieel Adviseur?

“Het is belangrijk om met iedereen een goede band op te bouwen en dat het iets gezamenlijks is. Waddinxveen is een kleine gemeente waardoor je iedereen kent en iedereen mij weet te vinden. Dat helpt daar natuurlijk wel bij.”

Wat is de toegevoegde waarde van jong talent volgens jou?

“Bij veel overheidsorganisaties gaan de dingen toch vaan zoals ze altijd gingen. Het is goed als een jong iemand dan vraagt: waarom doen we dit eigenlijk zo? In deze functie heb je ook te maken met processen die beter kunnen, bijvoorbeeld dat iets dubbel wordt bijgehouden. Alleen al door die vraag te stellen maak je wat los. Dan gaan ze erover nadenken en zet je mogelijk een verandering in gang.”

“Zo’n mastership is van grote toegevoegde waarde. De overheid is toch anders dan het bedrijfsleven.”

Wat vind je ervan dat Newpublic speciaal voor deze functie een mastership in het leven heeft geroepen?

“Ik denk dat zo’n mastership van grote toegevoegde waarde is. Ook omdat de overheid anders is dan het bedrijfsleven. Er zijn heel veel specifieke regels waar je je als gemeente aan moet houden. De Commissie BBV (Besluit Begroting en Verantwoording, red), is hier heel belangrijk. Die bepaalt hoe je alles moet administreren en rapporteren.

Er is nog een ander voordeel. Een van de waardevolle aspecten van het traineeprogramma is dat je je ervaringen en issues met andere trainees kan delen. Als je zo’n mastership doet, doe je dat dus met trainees die dezelfde functie als jij uitoefenen.”

Wil jij net als Maarten aan de slag als financieel adviseur bij gemeenten? Meld je dan voor 30 augustus aan voor het Mastership Finance & Control!