FAQ
Wat is het verschil tussen een traineeship en mastership?
Er zijn meerdere verschillen (en overeenkomsten) tussen deze twee. Het mastership is een functioneel opleidingsprogramma waarbij de focus ligt op één specialisme (richting Finance & Control, Klimaat & Duurzaamheid of Data & Samenleving). Binnen het traineeship kan je meerdere richtingen uitproberen, waarbij je 1-3 opdrachten uitvoert. Binnen het mastership voer je één opdracht uit bij dezelfde opdrachtgever.
Bij wat voor soort overheidsorganisaties kan ik een traineeship volgen?
80% van de organisaties waar onze trainees voor gaan werken zijn gemeenten verspreid door het hele land. Maar er zijn natuurlijk nog heel veel andere overheidsorganisaties die op zoek zijn naar jong talent. Bijvoorbeeld het UWV, provincies of samenwerkende organisaties. Op deze pagina vind je een aantal voorbeelden van opdrachtgevers en projecten.
Wat voor opdrachten kan ik krijgen?
Als trainee kun je worden ingezet als beleidsmaker of projectleider, organisatieadviseur of procesbegeleider. De focus ligt bij veel overheidsorganisaties op het inrichten van de digitalisering, de ontwikkelingen binnen het ruimtelijk domein of de nieuwe Omgevingswet. Jouw opdracht is dan bijvoorbeeld om medewerkers anders te laten denken en werken of bewoners te betrekken bij nieuw beleid. Voorbeelden van opdrachten vind je op deze pagina.
Waar in het land ga ik werken als trainee?
We hebben opdrachtgevers zitten door het hele land. Van Appingedam tot Zierikzee. Je kan in principe dus overal terecht, mocht je dat willen. Wij houden rekening met een maximale reisafstand van één uur. De reisafstand is uiteraard per opdracht verschillend.
Wat houdt het opleidingsprogramma in?
Om hierin je eigen weg te vinden, je talenten te leren kennen en te ontdekken hoe je die optimaal kunt inzetten, volg je samen met de andere Newpublicers om de week het ontwikkelprogramma. Het is een gevarieerd, intensief en uitdagend programma waarin je interactieve trainingen volgt en werkt aan je persoonlijke ontwikkeling en persoonlijk leiderschap. Meer over ons opleidingsprogramma lees je op deze pagina.
Hoe lang duurt een traineeship?
Een traineeship duurt anderhalf jaar. Daarna kun je een aantal interessante kanten op. Meer hierover lees je op deze pagina.
Kan ik na mijn traineeship bij mijn opdrachtgever in dienst komen?
Veel Newpublicers krijgen in ieder geval na hun traineeship een baan aangeboden bij dezelfde overheidsorganisatie. Of dat voor jou ook geldt, hangt natuurlijk af van jouw ambitie en de mogelijkheden bij jouw opdrachtgever.
Wat ga ik als trainee verdienen?
Je ontvangt €2.750 bruto op basis van 40 uur, na 12 maanden opleidingstraject krijg je een salarisverhoging naar €2.950 bruto, mét secundaire arbeidsvoorwaarden als een volledige reiskostenvergoeding. Het intensieve opleidingsprogramma is voor onze rekening en zonder studiecontract.
Welke opleiding moet ik gevolgd hebben om trainee te kunnen worden?
Om een traineeship te kunnen volgen, moet je minimaal je bachelor hebben afgerond. Dit kan een hbo- of wo bachelor zijn. Een master is dus geen vereiste! Voorbeelden van studierichtingen zijn: Bestuurskunde, Politicologie, Geschiedenis, Nederlands, Sociale Wetenschappen, Planologie en Bedrijfseconomie. Heb je iets anders gestudeerd? Geen probleem! Je kan altijd solliciteren.
Kan ik ook een traineeship volgen als ik al werkervaring heb?
Ja, dat kan mits je niet meer dan 3 jaar werkervaring hebt.
Hoe kan ik solliciteren?
Newpublic is altijd op zoek naar kandidaten. Je kan dan ook op ieder gewenst moment solliciteren voor een traineeship door het formulier op de sollicitatiepagina in te vullen en je cv te uploaden.
Wat gebeurt er na mijn sollicitatie?
De volgende stappen kun je doorlopen voordat je bij ons komt werken:
- Ga naar de sollicitatiepagina en vul ons online sollicitatie formulier in. Binnen twee werkdagen neemt één van onze recruiters contact met je op.
- Inplannen van het kennismakingsgesprek. We bellen je op om je uit te nodigen voor een gesprek bij ons op kantoor in Amersfoort.
- Kennismakingsgesprek bij Newpublic-headquarters. Wie ben je? Wat vindt je belangrijk? Wie zijn wij? Samen zoeken we uit of jij een Newpublicer in spé bent!
- Gesprek opdrachtgever. Wij vinden een passende opdracht voor jou. Als je enthousiast wordt van de opdracht kan je op gesprek bij de opdrachtgever, om ook daar kennis te maken!
- Het hele proces doorstaan? Gefeliciteerd! Na het arbeidsvoorwaardegesprek start jij met de opdracht van je dromen! En wij zien jou graag op de vrijdagmiddag borrel!
De meeste Newpublicers starten 1 tot 3 maanden ná het kennismakingsgesprek op een traineeopdracht.
Ik heb een andere vraag. Waar kan ik terecht?
Recruiters Amber Rademakers en Rosemarijn Damen beantwoorden graag al je vragen. Je kunt mailen naar recruitment@newpublic.nl of telefonisch via 033-7600080

Vincent Rous was snel up-and-running als Programmaregisseur bij gemeente Rotterdam. Zijn hoofdopdracht: het aanbrengen van structuur.
Lees verder