FAQ

Wat is het verschil tussen een traineeship en mastership?

Er zijn meerdere verschillen (en overeenkomsten) tussen deze twee. De duur van het traineeship én mastership is anderhalf jaar. Het mastership is een functioneel opleidingsprogramma waarbij de focus ligt op één specialisme (richting Finance & Control, Klimaat & Duurzaamheid of Digitale Overheid). Binnen het traineeship zijn er meerdere richtingen die je op kan gaan door middel van 1 tot 3 verschillende opdrachten, terwijl je binnen het mastership één opdracht doet bij dezelfde opdrachtgever.

Bij wat voor soort overheidsorganisaties kan ik een traineeship volgen?

Je kunt overal in het land terecht bij gemeenten en andere opdrachtgevers. Van Appingedam tot Zierikzee. Acht van de tien organisaties waar onze trainees voor gaan werken zijn gemeenten verspreid door het hele land. Maar er zijn natuurlijk nog heel veel andere overheidsorganisaties die op zoek zijn naar jong talent. Bijvoorbeeld het UWV, provincies of samenwerkende organisaties. Op deze pagina vind je een aantal voorbeelden van opdrachtgevers en projecten.

Wat voor opdrachten kan ik krijgen?

Als trainee kun je worden ingezet als beleidsmaker of projectleider, organisatieadviseur of procesbegeleider. De focus ligt bij veel overheidsorganisaties op het inrichten van de digitalisering, de ontwikkelingen binnen het ruimtelijk domein of de nieuwe Omgevingswet. Jouw opdracht is dan bijvoorbeeld om medewerkers anders te laten denken en werken of bewoners te betrekken bij nieuw beleid. Voorbeelden van opdrachten vind je op deze pagina.

Waar in het land ga ik werken als trainee?

Onze opdrachtgevers zijn over het hele land verspreid. Je kan in principe dus overal terecht, mocht je dat willen. Wij houden rekening met een maximale reisafstand van één tot anderhalf uur. Dit is uiteraard per opdracht verschillend.

Wat houdt het opleidingsprogramma in?

Om hierin je eigen weg te vinden, je talenten te leren kennen en te ontdekken hoe je die optimaal kunt inzetten, volg je samen met de andere Newpublicers om de week het ontwikkelprogramma. Het is een gevarieerd, intensief en uitdagend programma waarin je interactieve trainingen volgt en werkt aan je persoonlijke ontwikkeling en persoonlijk leiderschap. Meer over ons opleidingsprogramma lees je op deze pagina.

Hoe lang duurt een traineeship?

Een traineeship duurt anderhalf jaar. Daarna kun je een aantal interessante kanten op. Meer hierover lees je op deze pagina.

Kan ik na mijn traineeship bij mijn opdrachtgever in dienst komen?

Veel Newpublicers krijgen in ieder geval na hun traineeship een baan aangeboden bij dezelfde overheidsorganisatie. Of dat voor jou ook geldt, hangt natuurlijk af van jouw ambitie en de mogelijkheden bij jouw opdrachtgever.

Wat ga ik als trainee verdienen?

Je ontvangt €2.750 bruto op basis van 40 uur, na 12 maanden opleidingstraject krijg je een salarisverhoging naar €2.950 bruto, mét secundaire arbeidsvoorwaarden als een volledige reiskostenvergoeding. Het intensieve opleidingsprogramma is voor onze rekening en zonder studiecontract.

Welke opleiding moet ik gevolgd hebben om trainee te kunnen worden?

Om een traineeship te kunnen volgen, moet je minimaal je bachelor hebben afgerond. Dit kan een hbo- of wo bachelor zijn. Een master is dus geen vereiste! Voorbeelden van studierichtingen zijn: Bestuurskunde, Politicologie, Geschiedenis, Nederlands, Sociale Wetenschappen, Planologie en Bedrijfseconomie. Heb je iets anders gestudeerd? Geen probleem! Je kan altijd solliciteren.

Kan ik ook een traineeship volgen als ik al werkervaring heb?

Ja, dat kan mits je niet meer dan 3 jaar werkervaring hebt.

Hoe kan ik solliciteren?

Newpublic is altijd op zoek naar kandidaten. Je kan dan ook op ieder gewenst moment solliciteren voor een traineeship door het formulier op de sollicitatiepagina in te vullen en je cv te uploaden.

Wat gebeurt er na mijn sollicitatie?

De volgende stappen kun je doorlopen voordat je bij ons komt werken:

  1. Ga naar de sollicitatiepagina en vul ons online sollicitatie formulier in. Binnen enkele neemt één van onze recruiters contact met je op.

 

  1. Telefonisch interview. Waarom ben jij de pionier die wij zoeken? We maken graag kennis met je in een telefonisch gesprek.

 

  1. Kennismakingsgesprek bij Newpublic-headquarters. Wie ben je? Wat vindt je belangrijk? Wie zijn wij? Samen zoeken we uit of jij past in ons traineeship.

 

  1. Gesprek opdrachtgever. Wij vinden een passende opdracht voor jou. Jij hoeft alleen nog maar de opdrachtgever te overtuigen.

 

  1. Het hele proces doorstaan? Gefeliciteerd! Na het arbeidsvoorwaardegesprek start jij met de opdracht van je dromen! En wij zien jou graag op de vrijdagmiddag borrel!

De meeste Newpublicers startten op een traineeopdracht, tussen de 1 en 3 maanden na de sollicatieprocedure.

Ik heb een andere vraag. Waar kan ik terecht?

Recruiter Mariette Wijnstra beantwoordt graag al je vragen. Je kunt haar mailen via m.wijnstra@newpublic.nl  Of telefonisch via 06 44205564

Het grootste zwembad van Europa supporten

Als projectcoördinator bij gemeente Eindhoven vervult Michèlle Sülter een ondersteunende rol bij tal van projecten. Dat doet ze vanuit het grootste zwembad van Europa op de afdeling Sport

Lees verder