FAQ

Bij wat voor soort overheidsorganisaties kan ik een traineeship volgen?

80% van de organisaties waar onze trainees voor gaan werken zijn gemeenten verspreid door het hele land, maar we werken ook samen met provincies en uitvoeringsorganisaties. Op deze pagina vind je een aantal voorbeelden van opdrachtgevers en projecten.

Wat voor opdrachten kan ik krijgen?

Als trainee kun je worden ingezet als beleidsmaker of projectleider, organisatieadviseur of procesbegeleider. De focus ligt bij veel overheidsorganisaties op het inrichten van de digitalisering, de ontwikkelingen binnen het ruimtelijk domein of de nieuwe Omgevingswet. Jouw opdracht is dan bijvoorbeeld om medewerkers anders te laten denken en werken of bewoners te betrekken bij nieuw beleid. Voorbeelden van opdrachten vind je op deze pagina.

Waar in het land ga ik werken als trainee?

We hebben opdrachtgevers zitten door het hele land. Van Appingedam tot Zierikzee. Je kan in principe dus overal terecht, mocht je dat willen. Wij houden rekening met een maximale reisafstand van één uur. De reisafstand is uiteraard per opdracht verschillend.

Wat houdt het opleidingsprogramma in?

Om hierin je eigen weg te vinden, je talenten te leren kennen en te ontdekken hoe je die optimaal kunt inzetten, volg je samen met de andere Newpublicers één keer in de vier weken het ontwikkelprogramma. Het is een gevarieerd, intensief en uitdagend programma waarin je interactieve trainingen volgt en werkt aan je persoonlijke ontwikkeling en persoonlijk leiderschap. Meer over ons opleidingsprogramma lees je op deze pagina.

Hoe lang duurt een traineeship?

Een traineeship duurt twee jaar. Daarna kun je een aantal interessante kanten op. Meer hierover lees je op deze pagina.

Kan ik na mijn traineeship bij mijn opdrachtgever in dienst komen?

Veel Newpublicers krijgen in ieder geval na hun traineeship een baan aangeboden bij dezelfde overheidsorganisatie. Of dat voor jou ook geldt, hangt natuurlijk af van jouw ambitie en de mogelijkheden bij jouw opdrachtgever.

Wat ga ik als trainee verdienen?

Je ontvangt €2.660 bruto op basis van 38 uur, na 12 maanden opleidingstraject krijg je een salarisverhoging naar €2.850 bruto, mét secundaire arbeidsvoorwaarden als een volledige reiskostenvergoeding. Het intensieve opleidingsprogramma is voor onze rekening en zonder studiecontract.

Welke opleiding moet ik gevolgd hebben om trainee te kunnen worden?

Om een traineeship te kunnen volgen, moet je minimaal je bachelor hebben afgerond. Dit kan een hbo- of wo bachelor zijn. Een master is dus geen vereiste! Voorbeelden van studierichtingen zijn: Bestuurskunde, Politicologie, Geschiedenis, Sociale Wetenschappen, Planologie en Bedrijfseconomie. Heb je iets anders gestudeerd? Geen probleem! Je kan altijd solliciteren.

Kan ik ook een traineeship volgen als ik al werkervaring heb?

Ja, dat kan mits je niet meer dan 3 jaar werkervaring hebt.

Hoe kan ik solliciteren?

Newpublic is altijd op zoek naar kandidaten. Je kan dan ook op ieder gewenst moment solliciteren voor een traineeship door het formulier op de sollicitatiepagina in te vullen en je cv te uploaden.

Wat gebeurt er na mijn sollicitatie?

De volgende stappen kun je doorlopen voordat je bij ons komt werken:

  1. Stuur je CV naar ons op: Wil jij het verschil maken bij de overheid en je carrière een kickstart geven? Stuur dan vandaag nog jouw CV en motivatiebrief naar ons op!
  2. Even telefonisch kennismaken: Binnen drie werkdagen nemen wij telefonisch contact met je op voor een kort kennismakingsgesprek van 10 tot 15 minuten. Laat ons zien waarom jij kiest voor het traineeship bij Newpublic en waarom jij graag de overheid wil versterken met jouw talent. Als je ons hebt overtuigd, dan nodigen we je graag uit voor een kennismakingsgesprek op kantoor.
  3. Jouw persoonlijkheid onder de loep: Om je goed voor te bereiden op dit gesprek, vragen we je om een persoonlijkheidsvragenlijst van The Selection Lab in te vullen. Deze vragen geven ons inzicht in jouw competenties, drijfveren en cultuurvoorkeuren.
  4. Echt even kennismaken met elkaar: Maak je klaar voor een persoonlijke ontmoeting! Bezoek onze homebase in het bruisende Amersfoort, waar wij onder het genot van een heerlijke cappuccino of kop thee dieper ingaan op jouw persoonlijkheidsvragenlijst. We vertellen je natuurlijk ook graag meer over Newpublic en het traineeship.
  5. Op zoek naar een opdracht: Als we allebei enthousiast zijn, gaan we op zoek naar een passende opdracht. Vervolgens ga je op gesprek bij de opdrachtgever om te kijken of het daar ook klikt!
  6. Klaar om te pionieren! Gefeliciteerd, je kan gaan pionieren bij de overheid! Bereid je voor op een uitdagende opdracht die op je wacht vanaf de afgesproken startdatum. Jouw avontuur begint nu!

Ik heb een andere vraag. Waar kan ik terecht?

Recruiter  Rosemarijn Damen beantwoordt graag al je vragen. Je kunt  mailen naar recruitment@newpublic.nl  of telefonisch via 033-7600080

Oud trainee Jorrit blikt terug..

Die grens leren kennen was niet gemakkelijk en pijnloos, maar wel knap nuttig.

Lees verder