Voorbeeldopdracht
Trainee Finance Tim

Het mastership Finance: iets voor jou?

In samenwerking met adviesbureau Berenschot heeft Newpublic een mastership ontwikkeld voor de young professional, die financieel adviseur wil worden bij de (lokale) overheid. Lever jij graag een maatschappelijke bijdrage? Ben je goed met cijfers en los je met je analytisch vermogen graag complexe puzzels op? Ben je tot slot leergierig en lijkt het je gaaf om elke 2 weken samen met een groep medetrainees trainingen, workshops en intervisie te volgen? Dan hebben we een match! Natuurlijk begrijpen we dat je ook iets meer wil weten over het mastership zelf. Daarom vroegen we trainee Tim – die momenteel het mastership volgt – het hemd van het lijf!

Wat doet een financieel adviseur bij een gemeente?

Als overheidsinstelling ben je verplicht om financiële informatie aan te leveren aan verschillende instanties als bijvoorbeeld de Belastingdienst, het Centraal Plan Bureau of de Rijksoverheid. Zo kunnen zij controleren of het bedrijfsmatig goed gaat. Naast dat je de juiste informatie noteert, adviseer je de organisatie ook op basis van deze financiële informatie. Als een afdeling een weg wil bouwen, hoeveel budget is daar dan voor? En hoe kan je dat budget verstandig inzetten? Tot slot ben je verantwoordelijk voor tussentijdse financiële rapporten en de jaarrekening.

Waar houd jij je als trainee mee bezig in je huidige opdracht?

Op dit moment werk ik bij het Team financiële informatievoorzieningen van de Provincie Zuid-Holland. Samen met mijn team zorg ik ervoor dat de juiste cijfers in de juiste vorm worden aangeleverd op de juiste plekken. Dat betekent dat ik veel rapportages opstel en zo zorg voor brede stuurinformatie voor de afdelingen. Ik sla een brug tussen ICT (dat gaat over het brede beheer van het bouwen van rapportages en tools) en de daadwerkelijke financials. Door ervoor te zorgen dat zij de juiste rapporten krijgen aangeleverd, faciliteer ik de financials.

Waarom heb je gekozen voor dit mastership van Newpublic?

Na mijn opleiding data science voelde ik mij nog niet 100% klaar voor het werkleven. Daarom heb ik gekozen voor een mastership, waarmee ik mijn kennis en ervaring uit kan breiden en tegelijkertijd kan ontdekken wat ik nou écht leuk vind. Het leuke aan het mastership vind ik, is dat je naast soft-skills en persoonlijke ontwikkeling ook werkt aan je hard-skills. Ook leer je stapsgewijs steeds meer over wat je zoekt in een baan. Verder kwam Newpublic op mij over als een heel jong en dynamisch bedrijf. Ik vind het zeker een voordeel dat dit mastership zich buiten de organisatie afspeelt, want dat maakt dat de opdrachten diverser en flexibeler zijn. Tot slot had ik goede verhalen gehoord van mijn studiegenoten over Newpublic. Zij vonden de communicatie goed geregeld en er werd altijd een vinger aan de pols gehouden hoe het met je ging op de opdracht. Dat kan ik zeker beamen.

Wat is tot nu toe het leukste moment van dit mastership?

‘Bij de start van je opdracht weet je nog niet zo goed wat je precies moet doen. Maar na een tijdje krijg je daar grip op, krijg je zeggenschap en je eigen projecten. Daar krijg ik energie van!’

Ik heb er eigenlijk twee! Allereerst vond ik de kick-off van het academie jaar erg leuk. Je leert weer nieuwe mensen kennen naast je eigen mastergroep. Het voelt heel ontspannen om zo samen te zijn met een groep jonge mensen met wie je samen allerlei workshops gaat doen. Verder vond ik het op de opdracht dan weer leuk om mijn eigen groei mee te maken. Bij de start van je opdracht weet je nog niet zo goed wie waar verantwoordelijk is en wat je precies moet doen. Maar na een tijdje krijg je daar grip op, krijg je zeggenschap en je eigen projecten. Daar krijg ik energie van!

Waarom zou je dit mastership aanbevelen bij anderen?

De trainingen van Newpublic en Berenschot zorgen ervoor dat je op hoog tempo een heleboel dingen leert. Zo leer je over de financiële cyclus, boekhouding en over overheidsfinanciën in het algemeen. Anderzijds verzamel je inzichten over hoe professionele culturen zich tot elkaar verhouden en hoe je jezelf daar het beste in kan positioneren. Doordat je het meteen in de praktijk toepast, leer je opnieuw heel veel. Een grappig voorbeeld is toch wel dat ik dingen soms sneller door had dan mijn begeleider, voor wie de financiële afdeling ook nieuw is. Hij moest het spelende wijs ontdekken, terwijl Newpulic al had geanticipeerd op wat ik nodig zou hebben in de praktijk.

Heeft je iets positief verrast aan het mastership?

‘Tijdens de opleidingsdagen merk ik vaak dat er snel iets ‘klikt’, dus dat er een kwartje valt.’

In het begin had ik niet zo veel verwachtingen, dus veel dingen hebben mij in feite positief verrast. Tijdens de opleidingsdagen merk ik vaak dat er snel iets ‘klikt’, dus dat er een kwartje valt. Soms zit je twee weken lang in meetings, vraag je her en der iets aan een collega, maar kom je er toch nog niet helemaal uit.  Maar als ik dan de maandag erop terugkom van mijn opleidingsdag snap ik het opeens en sta ik klaar met een nieuw plan waar met groot enthousiasme op wordt gereageerd. Zo snel kan het gaan; dat zegt zeker iets over de kwaliteit van de trainingen van Newpublic. Academy.

Meer weten over het Mastership? Neem dan contact met ons op óf lees de verhalen van onze alumni!

Al meerdere trainees gingen jou voor in dit Mastership! Na een succesvolle afronding van hun mastership, zijn zij in dienst getreden bij een gemeente. Lees hier de verhalen van alumni Tim Ketelaars en Maarten van Houten, waarin ze je terugblikken op hun tijd bij Newpublic. Onze collega Rosemarijn Damen staat klaar om jouw vragen te beantwoorden en met jou mee te denken. Je bereikt Rosemarijn via: recruitment@newpublic.nl of 06-39395602.