Voorbeeldopdracht
Tim Stroomer, trainee bij Newpublic

Hoe Tim zich via ons traineeship ontwikkelt bij Gemeente Velsen

Een stap in je carrière zetten. Een nieuwe baan. Jezelf ontwikkelen en soms ook even stretchen. Tim (33) ontdekt via ons traineeship bij Gemeente Velsen wat hij echt leuk vindt in zijn werk en ontwikkelt zich inmiddels verder in een nieuwe baan. Tim begon een jaar geleden als trainee  Informatieadviseur bij Gemeente Velsen. “Ik wilde iets kunnen betekenen voor de maatschappij, mijzelf ontwikkelen en wilde weten hoe het is om voor de lokale overheid te werken. Een traineeship bij een gemeente biedt die kans. Ik kan een kijkje nemen binnen verschillende organisaties én er is budget om opleidingen te volgen.”

De regierol om collega’s te helpen

Inmiddels is Tim doorgegroeid naar zijn volgende functie. Sinds januari werkt hij als Regisseur Interne Dienstverlening en Werkomgeving. “Binnen de gemeente vond er een reorganisatie plaats, waardoor collega’s niet meer goed wisten wie ze waarvoor om hulp konden vragen en wie waarvoor verantwoordelijk is. Mijn leidinggevende zette een ontwikkeling in gang om dit structureel te verbeteren. Ze vroeg mij of ik de regie wilde pakken in het team. Vanuit mijn eerdere functie was ik al bezig om het werk van collega’s te verrijken, dus dit sprak mij zeker aan.”

Twee rollen in één functie bij gemeente Velsen

Binnen zijn functie heeft Tim nog een tweede rol: de werkomgeving verbeteren. “Als organisatie willen we bereikbaar zijn voor burgers, willen we flexibel en transparant zijn. Kortom: we willen dynamisch werken. Om dat te kunnen doen, moet de werkomgeving daarop aansluiten. Zo hebben we flexibele werkplekken en zorgen we ervoor dat collega’s de juiste middelen hebben om digitaal met elkaar te werken.”

Samen nieuwe ideeën verzinnen

“Om te zien wat er zowel bij de interne dienstverlening als in de werkomgeving echt nodig is, voer ik veel gesprekken met collega’s. Maar ik organiseer ook trainingen om collega’s heel praktisch op weg te helpen met digitaal werken. Dat samenwerken met mensen, ideeën met elkaar uitwisselen en komen tot nieuwe ideeën, vind ik heel tof. Mensen zijn geneigd om in problemen te denken. Maar als je echt iets kan veranderen in hun werk, waar zij ook het voordeel van zien, dan is dat kicken!”

Tim pakt in beide rollen de regie. “En daar ligt ook mijn kracht. Dat heb ik door de verschillende functies die ik heb gehad inmiddels ontdekt. Ik ben een denker en zet gemakkelijk dingen uit. Mensen samenbrengen, ideeën vormen en kijken hoe we samen een bijdrage kunnen leveren aan de organisatieontwikkeling, daar word ik blij van.”

Ontwikkeling in nieuwe rol 

Een overstap van de ene naar de andere baan is niet altijd even gemakkelijk. “Die regierol vind ik erg leuk, maar in mijn vorige baan was ik gewend om veel de inhoud in te duiken. Mijn kennis deel ik dan ook graag met anderen, maar in deze rol moet ik zorgen dat ik niet te veel die kennis induik, maar er juist boven hang om het geheel te zien.”

“Om de inhoud meer los te laten, spar ik wekelijks met mijn leidinggevende. We bespreken situaties  en kijken hoe ik bijvoorbeeld beter de regie ergens kan pakken. Daarnaast volg ik ook een training om nog makkelijker het contact op te zoeken met anderen en in gesprekken naar boven te halen wat belangrijk is en wat er echt moet gebeuren. Zodat we dieper kijken dan wat er aan het oppervlakte te zien is, want daardoor kun je impact maken. Met een goede sparringpartner en de training, kan ik mijzelf goed ontwikkelen in deze nieuwe rol.”

Iets bijdragen

Voordat hij via Newpublic bij Gemeente Velsen begon, werkte Tim bij de Belastingdienst en bij NS. ”Tijdens mijn studie dacht ik al: ik wil ik iets bijdragen aan de samenleving. Ik wil graag dingen doen die er toe doen. Via de collega’s die ik nu help in het werk, kan ik zeker iets bijdragen. En dat voelt heel goed!”

Wil jij net als Tim een bijdrage leveren aan de samenleving? 

Bekijk dan onze vacature voor een traineeship bij een gemeente. Specialiseer jij je liever in een vakgebied? Dan passen onze masterships Finance of Klimaat en Duurzaamheid beter bij jou. Solliciteren kan bij Newpublic het hele jaar door; nieuwe trainees zijn altijd welkom. Meer verhalen van onze trainees lees je hier. Heb je een vraag of opmerking over onze vacatures? Stuur dan een mailtje naar recruitment@newpublic.nl. Wij beantwoorden jouw vragen graag!