Voorbeeldopdracht
Trainee Jasmijn

Je krijgt met dit traineeship de kans om iets te doen dat echt bij je past!

Sinds september 2021 is trainee Jasmijn de data ingedoken. Ze werkt via het traineeship van Newpublic als Programmaondersteuner Datagedreven werken bij Gemeente Amsterdam. Niet direct iets wat je zou verwachten van iemand die communicatie gestudeerd heeft. Maar dankzij Newpublic wel iets waar Jasmijn heel blij van wordt!

Iets kunnen bijdragen

“Tijdens mijn studie aan de UvA en VU heb ik mij erg gericht op gezondheidscommunicatie”, vertelt Jasmijn. “Maar toen ik klaar was met studeren kwam ik erachter dat het werken binnen de communicatie vooral om de boodschap gaat en in sommige communicatiebanen miste ik de mens. In eerste instantie heb ik ook voor gezondheidscommunicatie gekozen omdat ik de complexiteit interessant vind, het op de mens gericht is en ik er echt iets kon bijdragen, want gezondheid is natuurlijk iets heel belangrijks.”

Een andere stap maken

“… tot ik werd benaderd door Newpublic via LinkedIn.”

Jasmijn ging op onderzoek uit, om te kijken wat echt bij haar past. “Ik wilde een baan die meer mensgericht was en dat kunnen combineren met procesmanagement, waar ik ook veel interesse in heb. Toen kwam ik al snel uit op verandermanagement, waar het vaak om complexe vraagstukken gaat. Maar hoe kan ik met een communicatiediploma op zak en een jaar werkervaring als junior communicatieadviseur de stap daarheen maken, dacht ik… tot ik werd benaderd door Newpublic via LinkedIn.”

Werken bij gemeente Amsterdam

Toen ik bij Newpublic langs ging om kennis te maken, sprak de organisatie mij meteen aan. Uiteindelijk kreeg ik twee opdrachten om uit te kiezen. Eén als communicatieadviseur bij een kleinere gemeente, de ander was mijn huidige functie in Amsterdam. Juist de functie bij de gemeente Amsterdam sprak mij aan, omdat het iets anders was dan het communicatievak.”

“Voordat ik aan dit traineeship begon, heb ik gewerkt bij een kleine organisatie. Het leek mij een heel mooie kans om nu ervaring op te doen bij een grote, complexe organisatie als Gemeente Amsterdam. Alleen op mijn afdeling werken al 300 mensen in veel verschillende functies.”

Nieuwe carrière kansen door het traineeship 

De stap naar programmaondersteuner maak je normaal niet zo snel met een achtergrond in de communicatie, is Jasmijn van mening. “Zonder Newpublic was ik waarschijnlijk niet direct binnengekomen op een dergelijke functie, omdat ik de gevraagde ervaring niet had. Maar bij mijn kennismaking keek Newpublic goed naar wie ik ben, waar ik goed in ben en wat ik leuk vind. Daar zochten ze uiteindelijk een functie bij.”

“Bij mijn kennismaking keek Newpublic goed naar wie ik ben, waar ik goed in ben en wat ik leuk vind”

Directie Belastingen

Jasmijn is als programmaondersteuner aan de gang op de directie Belastingen. “In de programma’s die wij draaien kijken we hoe we resultaten van werk effectiever en de uitvoering van werk gemakkelijker kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan een project waarin we kijken of de invoering van reclamebelasting effect kan hebben op de verrommeling van de stad. We verbeteren processen aan de hand van data. Hier kan ik mij dus heel goed inzetten op het procesmanagement dat ik zo leuk vind.”

Geen data-analist

Zelf werkt Jasmijn niet met data. “Aan het begin van mijn traineeopdracht heb ik samen met collega’s een besluitvormingsproces neergezet. Daarin kijken we onder andere of ideeën kansrijk genoeg zijn om opgepakt te worden. Ook overleggen we of het hier echt om data-gedreven werken gaat. Soms is een vraagstuk namelijk ook te beantwoorden zonder data in te zetten.”

“Er zijn bijvoorbeeld veel administratieve klussen waar we naar kijken: de ene keer kun je collega’s helpen om betere besluiten te maken aan de hand van data; de andere keer is automatisering juist een oplossing om processen te vereenvoudigen en leggen we het vraagstuk bij een andere afdeling neer.”

Menselijke aspect

“Om processen te verbeteren, is het heel belangrijk om mensen mee te nemen en hen te betrekken bij innovatie. In mijn functie ben ik nu dus heel erg met de menselijke kant bezig. Omdat dataspecialisten en collega’s op de werkvloer niet altijd elkaars taal spreken, sla ik de brug tussen hen. Zorgen dat we elkaar weten te vinden en elkaar begrijpen is heel belangrijk om tot een goede datagedreven oplossing te komen”, vertelt Jasmijn.

“Zo houd ik mij onder andere bezig met de training en ontwikkeling van medewerkers. En ben ik het aanspreekpunt voor collega’s die een nieuwe idee hebben. Hebben collega’s vragen over projecten die we draaien, dan kunnen ze ook bij mij terecht. Ik houd het overzicht op de projecten. Zo ben ik bij heel veel projecten een beetje betrokken en dat maakt mijn werk erg leuk.”

Sparren met andere trainees 

Zowel binnen de gemeente Amsterdam als bij Newpublic heeft Jasmijn iemand om mee te sparren over lastige probleemstukken. “Bij Newpublic haken ze heel erg in op persoonlijke ontwikkeling en vaardigheden, bij de gemeente veel meer op de inhoud van het vak. Opeens word ik na mijn studie gezien als de specialist met veel kennis, maar ik heb minder praktijkervaring. Het is dan fijn dat je twijfels of vragen bij iemand kan neerleggen. En je leert daar ook nog eens heel veel van.”

Ook een traineeship volgen bij een gemeente?

Wil jij net als Jasmijn jezelf ontwikkelen in de praktijk bij de (lokale) overheid? Kies dan voor ons traineeship! Samen gaan wij op zoek naar een opdracht die past bij jouw interesses en vaardigheden – ook als je na je studie een andere richting wilt inslaan.