Nieuws

Op zoek naar uitdaging: van een reguliere baan naar een traineeship

Ruben werkt via Newpublic in het Sociaal Domein als beleidsmedewerker Samenleving bij gemeente Oisterwijk. In zijn rol is hij betrokken bij een aantal deelprojecten, die als doel hebben de toegang tot de zorg te verbeteren. Een perfect vraagstuk voor Ruben om zich in vast te bijten! Na zijn hbo-opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening én 3 jaar werkervaring in dit werkveld, was hij op zoek naar meer uitdaging. En dat heeft hij met het traineeship van Newpublic gevonden. Een maatschappelijk verantwoorde baan, die hem voldoende uitdaging biedt én waarmee hij dicht bij de mens blijft staan.

Waarom heb jij gekozen voor het traineeship van Newpublic?

“Voor Newpublic heb ik gewerkt bij een organisatie die ambulante begeleiding en Beschermd Wonen bieden. Het werk was leuk, maar ik merkte bij mezelf dat ik toe was aan extra uitdaging. Maar wat voor uitdaging precies? Dat wist ik toen nog niet zo goed. De beleidskant van sociaal werk interesseerde mij, maar ik wilde me daar niet volledig op vastpinnen. Ook is het lastig om zonder ervaring in zo’n functie terecht te komen. Toen ben ik uitgekomen bij het traineeship van Newpublic. Het traineeship geeft mij de kans om ervaring op te doen en op een laagdrempelige manier deze sector te leren kennen. Daarbij kan ik mij tijdens dit traineeship ook op persoonlijk vlak ontwikkelen.”

Hoe ervaar jij de opleidingsdagen?

“Tijdens de opleidingsdagen leer ik zoveel andere mensen kennen, ik kom allerlei verschillende disciplines tegen. Het is goed voor mij om ook andere mensen te ontmoeten en hierdoor een andere zienswijze te krijgen.”

Je hebt al ervaring in het Sociaal Domein, hoe zit dat?

“Ik heb al drie jaar als trajectbegeleider gewerkt en vanwege mijn opleiding ben ik altijd actief geweest binnen het Sociaal Domein. Ik zie het in binnen traineeship juist als mijn kracht dat ik het domein al goed ken. In de rol van ambtenaar is het juist heel goed om praktijkervaring te hebben, omdat je hierdoor makkelijker contact kunt maken met organisaties en personen in dit werkveld.”

“Je leert natuurlijk wat je graag wilt door nieuwe uitdagingen aan te gaan en te ervaren. Ik wist zelf niet zo goed wat ik wilde, dus ik dacht: ik start gewoon met werken en kijk vanuit daar verder. Nu ziet een traineeship eruit als de beste keuze en heb ik veel profijt van mijn ervaring. Misschien denk ik daar in de toekomst weer anders over en dan komt een nieuwe keuze. Je moet niet altijd aan een doel vast blijven houden, want de toekomst gaat toch altijd anders dan dat je had verwacht.”

“Je moet niet altijd aan een doel vast blijven houden, want de toekomst gaat toch altijd anders dan dat je had verwacht.”

Hoe ziet jouw werk eruit?

“In mijn rol als beleidsmedewerker Samenleving, houd ik mij voornamelijk bezig met het verbeteren van de toegang van de zorg. Bij projecten die gaan over de fysieke toegang van de zorg ben ik de projectleider. Ik houd mij bezig met vragen als: hoe komt een zorgvraag zo snel mogelijk bij de juiste persoon terecht die deze vraag kan behandelen? Of: hoe makkelijk kunnen mensen het gebouw bereiken, waar deze zorg wordt aangeboden?

Bij projecten die gaan over het versnellen van processen heb ik een ondersteunende rol. Zo houd ik mij bijvoorbeeld bezig met een aanpak om de wachttijd van jeugdhulp te verkleinen. “De ene rol is meer faciliterend en de ander is juist complex en uitdagend. Ik kan inhoudelijk maar ook praktisch aan de slag. Dit maakt het werk heel variërend, waardoor ik heel erg de ruimte krijg om mezelf te ontwikkelen.”

Op welk moment voelde jij je een échte pionier?

“De gemeente wil de wachttijden van de jeugdzorg aanpakken. Als gemeente zouden we naar mijn mening meer stil kunnen staan bij wat er al gedaan wordt. Ik heb zelf voorgesteld om eerst te achterhalen wat de zorg al aanbiedt in nazorg, zodat je het probleem bij de kern kunt oplossen. Ik durf kritisch te zijn en op die manier ben ik een pionier.”

Waar ben je achter gekomen tijdens dit traineeship?

“In mijn zoektocht naar meer uitdaging merk ik dat ik het soms mis om echt concreet in het werkveld te staan. Ik heb tijdens traineeship dus echt ontdekt dat ik in de toekomst het praktische en het beleidsmatige van dit werkveld graag wil combineren.”

Wil jij net als Ruben een traineeship volgen bij de overheid? En jezelf ontwikkelen?

Volg dan een traineeship bij Newpublic! Bij ons krijg je als starter de kans om bij verschillende gemeenten te werken én tegelijkertijd ons opleidingsprogramma te volgen. Zo ontwikkel jij je razendsnel. Wil je direct solliciteren of contact met één van onze recruiters? Dat kan! Onze collega Rosemarijn Damen staat klaar om jouw vragen te beantwoorden en met jou mee te denken. Je bereikt  Rosemarijn via: recruitment@newpublic.nl of 06-39395602..