Voorbeeldopdracht

Traineeship Newpublic: impact maken en ervaring op doen

Impact maken is wat Lisanne het liefste doet in haar werk. Daarom ging ze naar haar afstuderen op zoek naar een baan binnen de overheid, maar dat was nog niet zo eenvoudig. “Na mijn master History of Politics and Society heb ik een aantal keer gesolliciteerd bij ministeries, maar ik kwam niet door de sollicitatierondes heen, omdat ik (nog) geen ervaring had. Het traineeship van Newpublic geeft mij de kans om deze ervaring op te doen én aan de slag te gaan met maatschappelijke vraagstukken.” Benieuwd bij welke gemeente en hóe trainee Lisanne op dit moment impact maakt? Lees dan dit interview!

De opdracht van Lisanne

Bij de afdeling publieke dienstverlening houdt Lisanne zich bezig met twee opdrachten. “De gemeente Den Bosch wil tijdens de Verkiezingen Provinciale Staten en Waterschappen in 2023 een nieuwe manier van tellen toepassen, namelijk op één centrale locatie. Op deze manier wil de gemeente meer overzicht creëren en telproces transparant maken. Samen met mijn collega’s schrijf ik een plan over hoe we deze verandering als gemeente het beste kunnen uitvoeren. Daarnaast ben ik procesbegeleider binnen het gemeentelijk contactcentrum en houd ik me bezig met de ontwikkeling van het team en het technisch verbeteren van de werkplek.”

“In deze opdracht heb ik veel verschillende taken op mijn bord gekregen en die diversiteit bevalt erg goed. Eerst moest ik wel even mijn weg vinden binnen al deze taken en het team, maar ik zit nu goed op mijn plek! In mijn rol als procesbegeleider heb ik mij in korte tijd veel technische termen eigen moeten maken en heb ik geleerd om zelfverzekerd keuzes te maken. Dat ik al zo veel verschillende dingen mag doen in mijn eerste opdracht, vind ik heel leuk en leerzaam. Dit heeft mij geleerd hoe divers werken bij een gemeentelijke organisatie is.”

Werken bij de gemeente zonder ervaring

Lisanne vertelt dat ze na haar afstuderen wel eens op een functie heeft gesolliciteerd bij de overheid, maar dat het lastig is om binnen te komen zonder ervaring. “Met het traineeship kun je starten binnen de overheid en juist in de breedte ervaring opdoen, omdat er zoveel leuke opdrachten en taken voorbijkomen. Als je eenmaal bij een gemeente werkt is het ook een stuk makkelijker om over onderwerpen buiten je eigen vakgebied te leren. Je kunt eenvoudig met collega’s van allerlei afdelingen een praatje maken, dat is dus ook wat ik regelmatig doe.”

Impact maken bij gemeente Den Bosch

“Ik vind het belangrijk om impact te maken in mijn werk. Voor sommige mensen is geld een belangrijke drijfveer , maar voor mij is het belangrijk dat ik elke dag iets doe waar anderen iets aan hebben. Bij de gemeente kan ik me bezighouden met maatschappelijke vraagstukken en sta ik dicht bij de inwoner.”

De duur van een opdracht bij Newpublic

De duur van een opdracht bij Newpublic is erg verschillend. Sommige opdrachten duren drie maanden, terwijl andere opdrachten een jaar duren. Lisanne vertelt: “Ik werk nu een half jaar via Newpublic bij gemeente Den Bosch en mijn opdracht duurt in totaal één jaar. Zelf vind ik dit een fijne periode, omdat ik zo ook het resultaat van mijn inspanningen kan zien als in maart 2023 de verkiezingen plaatsvinden. Na dit jaar ga ik aan de slag met nog onbekende vervolgopdracht om nóg meer ervaring op te doen. Het afgelopen jaar heb ik ontdekt dat mijn interesse ligt bij het Sociaal Domein, en in sport. Ik zou graag een opdracht in die richting doen, maar we zullen zien wat de toekomst brengt.”

Begeleiding tijdens het traineeship

Lisanne vertelt hoe ze de begeleiding vanuit Newpublic ervaart: “Wat ik het meest bijzonder vind aan dit traineeship is dat zowel Newpublic als de gemeente mij uitgebreid begeleiden. Ik vind het gaaf dat er zo veel aandacht is voor mijn persoonlijke ontwikkeling en dat verschillende collega’s regelmatig bij mij ‘inchecken’ hoe ik mij voel en of ik goed op mijn plek zit bij deze opdracht en gemeente. Ook is het fijn dat ik via Newpublic een fieldmanager heb die ik alles kan vertellen.” Ook kijkt ze altijd uit naar de opleidingsdagen van Newpublic Academy: “Je merkt dat Newpublic goed nadenkt over de onderwerpen die aan bod komen tijdens de trainingen. Natuurlijk ligt het onderwerp je de ene keer beter dan de andere keer, maar ik kan er altijd wel iets uithalen dat ik in mijn werk kan toepassen.”

Wil jij net als Lisanne aan de slag bij de overheid?

Wil jij net zoals Lisanne je werken bij de gemeente, maar heb jij nog geen/niet zo veel ervaring? Geef je carrière een kick-start met het traineeship van Newpublic en ontdek wat écht bij je past! Solliciteer direct of neem contact op met één van onze recruiters! Onze collega’s Amber Rademakers en Rosemarijn Damen staan klaar om jouw vragen te beantwoorden en met jou mee te denken. Je bereikt Amber en Rosemarijn via: recruitment@newpublic.nl of 06-38942508.