Nieuws

Bouwend aan de toekomst van de overheid met data

Data spelen een steeds grotere rol in onze samenleving. Mensen en machines genereren meer data via o.a. telefoons, data worden beter vastgelegd dankzij slimme meters en inzichten kunnen sneller worden verkregen met gebruiksvriendelijke tools. Deze alomtegenwoordige dataficatie in alle lagen van de samenleving heeft gevolgen voor het openbaar bestuur en de manier waarop overheden hun functie uitoefenen. Zo bieden data prachtige kansen, maar roepen ze tegelijkertijd nieuwe vragen op. Hoe kan een moderne overheidsorganisatie zich verhouden tot deze ontwikkelingen? Welke ethische, juridische en bestuurskundige vragen moeten zij beantwoorden? En wat kan een hedendaagse ambtenaar-in-training doen om deze ontwikkeling geïnformeerd en kundig tegemoet te treden? We gaan in gesprek met regiomanager Stijn, die verantwoordelijk is voor het mastership.

Waarom hebben we het mastership Data en Samenleving opgezet?

“In onze samenleving, die voortdurend in ontwikkeling is, wordt data steeds belangrijker. In een land waar zoveel gebeurt, helpen intelligente softwareoplossingen bij het verzamelen en categoriseren van gegevens. Organisaties, zoals de gemeente, kunnen hier effectief op reageren. Op deze manier kunnen overheidsorganisaties beslissingen nemen op basis van informatie in plaats van op een voorgevoel of vermoeden. Denk bijvoorbeeld aan software die automatisch aangeeft wanneer publieke voorzieningen behoefte hebben aan overheidsinterventie.

Dankzij technologische innovatie zijn we steeds beter in staat om enorme hoeveelheden data te verzamelen en te begrijpen. Hierdoor groeit de beschikbare hoeveelheid data exponentieel, en daarmee dus ook de potentie om gedrag te volgen en te sturen. Met behulp van al deze beschikbare data kunnen we meer maatschappelijke problemen oplossen, wat resulteert in een betrouwbare en efficiënte gemeente.”

Waarom kiezen voor het Newpublic mastership?

“Het mastership Data & Samenleving is een uniek programma dat nog niet bestaat in Nederland. Het voorziet in een belangrijke behoefte om jonge en getalenteerde dataprofessionals op te leiden en in te zetten binnen de overheid, specifiek gericht op gemeenten. Dit mastership biedt een oplossing voor de schaarste aan hoogwaardige data analisten en informatiemanagers, waarbij zelfs ervaren professionals moeilijk te vinden zijn. Bovendien sluit dit programma perfect aan bij een tal van actuele thema’s, zoals het thema algoritme in relatie tot mensenrechten.

Het traject, ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit Utrecht, is absoluut uniek. Het legt de nadruk op het vergroten van datawijsheid en datavaardigheid. Dit betekent dat deelnemers grondig worden opgeleid in het begrijpen en benutten van data. Daarnaast leren ze hoe ze deze kennis kunnen toepassen in een overheidscontext. Als trainee word je deel van een exclusieve groep professionals die de vaardigheden en expertise hebben om effectieve en data gedreven oplossingen te bieden voor complexe vraagstukken. Dit programma opent de deur naar nieuwe mogelijkheden en uitdagende carrièrepaden binnen de overheid, waarbij trainees een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de samenleving.”

Dit mastership is een buitengewone kans om je als starter te onderscheiden als data professional en tegelijkertijd een waardevolle rol te spelen in de vooruitgang van gemeenten.

Meer informatie voor afgestudeerden

Heb jij maximaal 3 jaar werkervaring en wil jij je handen uit de mouwen steken voor een data gedreven samenleving? Wil jij bij een organisatie werken die jouw ontwikkeling op nummer 1 heeft staan en jou de kans geeft om verschillende uitdagende opdrachten uit te voeren bij de (lokale) overheid? Wil jij in je eigen toekomst, maar ook in de toekomst en ontwikkeling van gemeenten investeren? Solliciteer dan voor het mastership Data & Samenleving of neem direct contact op met één van onze recruiters; Amber Rademakers of Rosemarijn Damen. Dit kan per mail of telefonisch: 033-7600080.

Meer informatie voor gemeenten en andere overheidsorganisaties

Werkt u bij de (lokale) overheid en wilt u meebouwen aan een succesvolle gemeente, waar jong talent gedijt en bijdraagt aan positieve verandering. Bent u direct op zoek naar een professional met een frisse blik, die zich wil inzetten voor de data gedreven samenleving? Neem dan contact op met regiomanager Stijn. Dit kan per mail of telefonisch via 06-81213930.