Voorbeeldopdracht

Een gebied én jezelf ontwikkelen

Daan Vegter zit nu zo’n drie maanden als junior Projectleider Gebiedsontwikkeling bij de gemeente Waddinxveen. Met de opdracht om projectmatig gebieden te ontwikkelen werd hij echt in het diepe gegooid: “Meestal zijn het woonwijken of een gemengd gebied in de binnenstad. Een voorbeeld is Park Triangel, een nieuwe duurzame en groene woonwijk met drie duizend woningen die in de Waddinxveense polder wordt gebouwd.”

Hoe bevalt die opdracht?

“Goed. Het is heel divers: de ene dag zit je met de ontwikkelaar te praten over het ontwikkelen van een stuk grond. De andere dag in een brainstormsessie over hoe we een gebied integraal kunnen ontwikkelen. Dan zit je met alle disciplines aan tafel: verkeer, groen, sociaal domein, stedenbouw en bijvoorbeeld duurzaamheid. En weer een andere dag zit je met bewoners om tafel om te praten over hoe we hun behoeften kunnen meenemen in de ontwikkeling van de wijk. Wat erg leuk is: het is heel sociaal. Ik heb veel overleg en contact met alle betrokken partijen. Ik moet echt de tijd zoeken om daarnaast rapporten en notities te schrijven.”

Het klinkt ook als een stevige opdracht…

“Ja, ik ben echt in het diepe gegooid. Krijg veel verantwoordelijkheid. Maar de senior begeleiders ondersteunen waar nodig.”

“Met mijn frisse blik op bestaande vraagstukken spiegel ik de organisatie.”

En krijg je de ruimte om te pionieren?

“Wij van Newpublic zijn allemaal trainees die met een frisse blik op hun eigen manier binnenkomen en de verantwoordelijkheid nemen om iets aan de kaak te stellen. Je kijkt hoe het gaat en in plaats van meelopen, vraag je waarom het zo is. Soms is het logisch, soms niet. Dan kan het bijvoorbeeld sneller of goedkoper en ga je op een innovatieve manier op zoek naar een oplossing. Dat is een instelling die voortkomt uit idealisme: we willen verandering brengen, beter maken. En voor mij is dat de leefomgeving beter maken.”

Wat heb je tot nu toe kunnen realiseren?

“Een concreet voorbeeld is een online brainstormsessie voor een bepaalde gebiedsontwikkeling die ik met mijn begeleider heb georganiseerd voor een man of twintig. De uitdaging was om die zo in te richten dat men ook na drie uur nog de energie had om mee te denken. Dat hebben we gedaan met allerlei kleine opdrachtjes, break-out rooms en natuurlijk ook pauzes. De deelnemers werden geprikkeld om steeds op een andere manier naar het gebied kijken, vanuit alle disciplines.

Het was echt een succes. De mensen waren heel enthousiast en opperden de gekste ideeën: van een ondergrondse hyperloop tot fitnessapparaten in openbare ruimtes waarmee gettoblasters konden worden opgeladen.

Ik draai ook mee op andere projecten. Dat zijn langlopende projecten. Ik houd me bijvoorbeeld bezig met de vraag hoe we in openbare ruimten kunnen zorgen voor meer samenhang. En kijk wat voor een nieuwbouwproject de komende jaren nodig is, wat is het financiële uitgangspunt en wat is haalbaar.”