Voorbeeldopdracht

Gemeente Maassluis & Charlotte van Riel

Degene die processen en projecten in een stroomversnelling zet, dat is de gangmaker. Het is de persoon die mensen voor zich weet te winnen. Die gepassioneerd is, vol energie zit en leiderschap toont.

Charlotte van Riel ging in augustus 2018 aan de lag als trainee bedrijfsvoering bij Maassluis. Een gemeente waar onlangs de prikklok werd afgeschaft en waar men het tijd vindt voor een cultuurverandering. Vanuit die ambitie gaat Charlotte zich als gangmaker werken aan organisatieontwikkeling.

Wat houdt die ontwikkeling in?

“Organisatieontwikkeling is natuurlijk een heel breed terrein en dat maakt het lastig om zaken concreet te maken. Ik ben dan ook zo snel mogelijk met mijn afdelingshoofd om tafel gegaan om tot een concrete opdracht te komen. Dat is gelukt. Ik ben nu bezig met personele adviezen en werk ik aan een introductieprogramma voor nieuwe medewerkers, de laatste keer dat ze zoiets deden was vijf jaar geleden. Verder ben ik aangehaakt bij een cultuurgroepje, om een ‘ergenissenonderzoek’ te doen. Ik ga dus uitzoeken waar medewerkers zich het meeste aan ergeren.”

Ik ben dan ook zo snel mogelijk met mijn afdelingshoofd om tafel gegaan om tot een concrete opdracht te komen.

En wat is ergernis nummer één?

“Het onderzoek staat nog in de kinderschoenen, maar ik weet bijvoorbeeld dat er vaak wordt gereageerd met “Ik heb geen tijd” als iemand iets van een collega nodig heeft.

Voor dat onderzoek en de andere klussen heb ik al veel gesprekjes met medewerkers gevoerd om een beeld te krijgen. Ik vind dat het leukste. Om bijvoorbeeld te horen wat mensen van hun werk vinden, hoe ze werkdruk ervaren. Het past ook in de opdracht, want ik heb veel input nodig. Daarnaast is het belangrijk om mensen de ruimte te geven om feedback te geven en een goede band met hen op te bouwen.”

Typisch iets voor een gangmaker toch?

“Klopt en ik herken me ook wel in het profiel. Ik ben een extravert persoon die het prettig vind om zich onder te mensen te begeven. Ik houd er ook wel van als het allemaal wat informeler is en niet te hiërarchisch. Gelukkig zit je hier makkelijk bij iedereen aan tafel. Het is een kleine organisatie met korte lijnen.”

Je bent pas net begonnen. Heeft je traineeship al iets opgeleverd?

“Ik krijg in ieder geval terug dat ik me goed zichtbaar heb gemaakt in de organisatie. En dat ik enthousiast ben. En zelf kom ik er nu achter waar mijn passie ligt. Ik heb bestuurskunde gestudeerd en dacht dat ik beleidsmedewerker zou worden, maar ik weet nu dat zo’n functie niet bij me past, omdat je dan weinig met mensen om tafel zit.”

 

Inspirerend verhaal? Bekijk hier alle voorbeeldopdrachten.