Opdrachtgever aan het woord

Opdrachtgever Henk van den Boom aan het woord

Henk van den Boom is al 12 jaar werkzaam bij de gemeente Ede. Eerst werkzaam als manager burgerzaken/publiekzaken en sinds november mag hij de afdeling schulddienstverlening opschudden, waar Nele sinds 2 maanden werkzaam is als trainee schulddienstverlening. Vernieuwing is zijn drive en het woord ambtenaren cultuur staat niet in zijn woordenboek. Benieuwd hoe hij zorgt voor vernieuwing én de samenwerking met Newpublic ervaart? Lees dan snel verder!

Wat maakt vernieuwing zo belangrijk?

“Ik kan niets met afdelingen die iets al 100 jaar zo doen en dat nog 100 jaar zo willen doen. Daar krijg ik de kriebels van. Het is mijn taak om vernieuwing binnen de organisatie aan te brengen. Bij publiekszaken hebben we mogelijkheden gevonden om meer digitalisering toe te passen en dat  de aanname is dat dit ook binnen de afdeling schulddienstverlening kan.”

Staan medewerkers open voor vernieuwing?

“Niet altijd, vaak zien we eerst 100 beren op de weg, terwijl ik vooral wil sturen op de 10 kansen die op de weg liggen. Als ik vraag wat het doel is van de afdeling Inkomen krijg ik te horen dat dat het verstrekken van uitkeringen is. Terwijl het doel in mijn ogen; voorkomen dat mensen in de schulddienstverlening terecht komen. Ik vind het juist leuk om die ambtenaren cultuur te doorbreken. Soms  ga je op je bek als je te snel gaat, maar daar leer je ook weer van!”

Wat maakt het werken bij de gemeente Ede zo leuk?

“Ik vind het uitdagend omdat er juist nog zoveel te doen is. Je krijgt ook als je dat wilt de kansen om vernieuwend te zijn en om dingen te ondernemen. Dus als je wil kan er heel veel binnen deze gemeente en dat is ook waarom ik hier al 12 jaar werk want ik verveel me nooit! Ik vind de dynamiek binnen de gemeente ook heel leuk. Je hebt te maken met politieke belangen, die je moet proberen te combineren met bedrijfsmatige processen.”

“Een trainee stelt vaak vragen over zaken die wij al heel normaal vinden, Terwijl het helemaal niet normaal is”

Wat is belangrijk in een gemeentelijke dynamiek?

“Dat je altijd moet kunnen zeggen wat je vind. Als ik ooit ergens mijn mond moet houden ga ik twijfelen of ik op de juiste plek zit. Dat vind ik ook gelden voor een trainee, die moet altijd zijn/haar mening kunnen geven omdat diegene met zo’n frisse blik van buitenaf komt. Een trainee stelt vaak vragen over zaken die wij al heel normaal vinden, terwijl het helemaal niet normaal is. Waarom doe je dat zo en kan het niet anders?”

“Geen een bedrijf is zo ingewikkeld als een gemeente, het is zo veelzijdig. Echter, veel mensen zien dat niet. Waar de overheid wel echt nog in moet leren is dat het contact met de burger belangrijk is. Als de burger met een vraag of probleem komt moet die persoon meteen opbellen om te vragen wat er scheelt. Met persoonlijk contact neem je frustratie weg en het bespaart je tijd. Ik vind het belangrijk om regelmatig een externe te laten meekijken om de blik van buiten naar binnen krijgen.”

Om welke reden heeft de gemeente Ede een trainee in dienst genomen?

“Ik had zo’n leuke gesprekken met Michel en Annemiek en de drive waarmee zij over Newpublic praten sprak mij heel erg aan. Ik ben ook heel erg gecharmeerd van de gesprekken met de selectie van trainees. De persoonlijke klik die je met mensen hebt daar voel ik wat voor.”

Hoe verliep het selectieproces voor deze opdracht?

“Heel snel! Wij hadden de opdracht en Newpublic kwam een week later aan met 3 kandidaten. Dit laat zien dat Newpublic zijn kandidaten bestand goed op orde heeft en dus goed kan inschatten wie het best past bij deze opdracht.”

Hoe ziet de opdracht van Nele eruit?

“We zijn binnen de gemeente begonnen met een pilot vroeg signalering, in samenwerking met vaste lasten partners zoals een energiemaatschappij. Het doel van het project; hoe gaan we er uiteindelijk voor zorgen dat mensen uit de schulden blijven door op tijd te signalering dat er betalingsproblemen zijn. De opdracht van Nele is; hoe moeten we dat project inrichten en uitvoeren zodat het uiteindelijk bij ons in de bedrijfsvoering kan worden opgenomen. Zij moet leren hoe publiekszaken en schulddienstverlening werken en hoe je deze bij elkaar kunt brengen. Het is dan aan haar om haar eigen weg hierin te vinden. In dit project hoort het erbij om  ook af en toe je hoofd te stoten. Daar leer je het meeste van.”

Zijn er meer Henk van den Boom’s, als in: mensen met jouw mentaliteit?

“Die zijn er vast meer, maar gelukkig niet te veel, want dat zou best vermoeiend zijn. Ik doe het graag anders dan anderen het doen, als je mijn vriendin vraagt ben ik heel eigenwijs. Je moet nooit met de meute meelopen.“