Voorbeeldopdracht

Adviseur duurzaamheid bij gemeente Sliedrecht

Rowan is in februari vorig jaar begonnen als beleidsmedewerker bij gemeente Sliedrecht en daarnaast heeft hij een tijd adviseurstaken op strategisch beleidsniveau op zich genomen nadat een collega vertrok. Je merkt aan zijn enthousiasme dat deze opdracht echt bij hem past!

Vertel eens over je rol in de gemeente Sliedrecht?

“Als adviseur duurzaamheid ondersteun ik de huidige adviseur maar daarnaast ben ik ook autonoom bezig met opdrachten zoals inventarisatie en voor beleidsuitvoering. Zo moet ik voor het beleidsstuk de duurzaamheidsagenda projecten opstarten, waarmee ik de huidige adviseur ondersteun. Verder is het mijn taak om uit te zoeken waar we staan als gemeente binnen duurzaamheid om daar concrete projecten voor op te starten.”

Hoe ervaar jij een langdurige opdracht ten opzichte van kortdurende opdrachten?

“Ik vind een langdurige opdracht zelf heel prettig omdat ik al weet wat ik graag wil doen en welke functies ik later wil vervullen. Daarom ben ik juist blij met deze vastigheid in één gemeente. Ik heb ook heel veel plezier in het domein ruimtelijke ordening op het thema duurzaamheid, omdat hier ontzettend veel in te leren is.”

“Een trainee kan een vraag stellen die een senior nooit zou kunnen vragen”

Had je al een achtergrond in duurzaamheid?

“Ik ben afgestudeerd als bestuurskundige aan de Tilburg universiteit. Hier wordt je opgeleid als beleidsstrateeg, op thema’s zoals beleidsvorming en uitvoering. Na mijn studie ben ik de politiek in gegaan in de gemeente Oisterwijk, waar ik mijn interesses in duurzaamheid en het sociale domein, waaronder jeugdzorg en de WMO, verder heb ontwikkeld. Toen ik bij Newpublic ging solliciteren kwam deze opdracht over duurzaamheid voorbij en ik ben me eigenlijk sindsdien steeds meer gaan interesseren voor duurzaamheid!”

Wat maakt deze opdracht zo leuk?

“Het onderwerp van deze opdracht is zo nieuw. De gemeente houdt zich veel bezig met algemene zaken, die ik minder interessant vind, zoals lokale belastingen en verkeer. Duurzaamheid daarentegen is een taak die nog volledig in ontwikkeling is. Dat creëert veel uitdagingen waarvan veel gemeente medewerkers nog helemaal niet weten hoe ze hier mee moeten omgaan. Daar ligt juist de uitdaging voor mij als bestuurskundige om hier een oplossing voor te zoeken.”

Klopt het imago dat de gemeente over het algemeen ook een beetje suf en grijs is?

“Nee, dat heb ik wel lang gedacht. Vaak hebben mensen het idee dat een gemeente heel bureaucratisch, stoffig en moeilijk is. Bij sommige gemeenten komt dat nog steeds voor, waar het vaak gaat om bureaucratische taken waar juridische aspecten een belangrijke rol spelen. Maar de afgelopen jaren zijn de gemeenten veel belangrijkere en grotere taken gaan doen dan alleen groen bijknippen en verkeersveiligheid, waardoor dat imago niet meer van toepassing is. Er is ook steeds meer expertise nodig door de toename van uitdagingen en de complexiteit daarvan.”

Hoe ervaar je de trainingsdagen tijdens corona?

“Complimenten aan de tijdsspan en flexibiliteit van het programma tijdens de coronatijd. Dus dat het trainingsprogramma nu thuis doorgaat daar zie ik zelf geen belemmering in. Het grote voordeel is dat dit mij reistijd bespaart, want ik moet zelf 2 uur reizen van deur tot deur. Een online lesdag is wel wat vermoeiender omdat je de mimiek van anderen minder kunt aflezen en het is ook vermoeiend om de hele dag naar mezelf te kijken…”

Wat kan een trainee aan een overheidsorganisatie bieden?

“Een trainee kan een vraag stellen die een senior nooit zou kunnen vragen, omdat een senior bang is om onvoorbereid en gebrekkig gevonden te worden. Dus wat een trainee kan doen is vragen stellen die andere niet durven te stellen, en met die vragen interne discussie uit proberen te lokken om met een andere blik naar een onderwerp te kijken. Dingen in twijfel trekken die anderen niet in twijfel durven te trekken.”