Voorbeeldopdracht

Sabrina vertelt: trainee Profpool

Sabrina werkt bij de Gemeente Lelystad en volgt haar traineeprogramma bij Newpublic. Op 3 februari 2020 is zij gestart als trainee in de profpool van de gemeente. Momenteel maakt zij deel uit van het Crisisteam in de strijd tegen het COVID19 virus.

Vertel eens wat over je opdracht!

Binnen de profpool van de Gemeente Lelystad word ik ingezet op verschillende uiteenlopende opdrachten. Dit zijn veelal complexe opdrachten en vraagstukken in het kader van beleidsadvies, projectmanagement of procesmanagement. Het goed volbrengen van de opdrachten vergt een frisse kritische blik in combinatie met sensitiviteit over wat binnen verschillende teams speelt en dat vind ik een erg leuke combinatie. Zo heb ik tot nu toe projecten gedaan bij onder andere Duurzaamheid en P&O.

En momenteel ook nog onderdeel van het Crisisteam?

Tijdens één van mijn eerste opdrachten, het meeschrijven aan een calamiteitenplan, greep het coronavirus om zich heen. Doordat ik samen met een collega net de kritische bedrijfsprocessen van de gemeente had vastgesteld, werden wij aangehaakt bij het Crisisteam Corona. Hierdoor krijg ik een unieke en goede blik in de dynamiek van de organisatie. Er zijn twee crisisteams die zich bezighouden met Corona en die wisselen elkaar om de week af. Hierdoor is de afwisseling in werkzaamheden groot. Bovendien is het elke keer bijschakelen wanneer er nieuwe (inmiddels versoepelende) maatregelen worden aangekondigd, een ontzettend leerzame kans om onderdeel van dit proces te zijn.

Ik ontdek graag waarom iets is zoals het is en of het ook anders kan, die pioniershoed kun je juist bij de gemeente opzetten.

Waarom de overheid?

Als kind was ik al nieuwsgierig naar hoe samenlevingen werken en zich hebben ontwikkeld, vandaar dat ik Geschiedenis heb gestudeerd. Nu kan ik dit doortrekken naar de toekomst en actief met verandering bezig zijn. Ik ontdek graag waarom iets is zoals het is en of het ook anders kan, die pioniershoed kun je juist bij de gemeente opzetten.

En waarom Newpublic?

Het traineeship van Newpublic sprak mij erg aan, omdat ik geïnteresseerd ben in maatschappelijke vraagstukken en hier bij de lokale overheid mee aan de slag kan. Bovendien zijn de trainingen van Newpublic erg leerzaam en interessant. Gelukkig heb ik er nog een aantal ‘live’ mee mogen maken, maar ook digitaal steek ik er veel van op. Het fijne is ook dat je veel aan je trainee-groepje hebt, waarmee je samen het traineeship doorloopt.