Voorbeeldopdracht

Trainee Elles aan het woord

Onze trainees zitten op uiteenlopende opdrachten bij gemeenten en ketenpartners door heel Nederland. Extra leuk dus om samen met een trainee wat dieper in te gaan op de inhoud van zijn of haar opdracht. Deze keer gingen we in gesprek met Elles, trainee bij de gemeente Bernheze. Ben je nieuwsgierig naar de opdracht van Elles? Of wil je graag weten waarom zij ervoor kiest om te werken voor de (lokale) overheid via Newpublic? Lees dan verder!

Wie ben je en wat doe je bij Newpublic?

Ik ben Elles en ik ben vorig jaar september gestart bij Newpublic. Ik werk momenteel bij de gemeente Bernheze als projectondersteuner en procesbegeleider. Vorig jaar is de gemeente een organisatieontwikkelingstraject gestart. Dat project omhelst veel verschillende thema’s zoals: efficiënt en effectief samenwerken, talentontwikkeling en cultuur. Mijn takenpakket bestaat zowel uit het praktisch ondersteunen van de projectleider als het begeleiden van werksessies met verschillende teams. Tijdens de sessies gaat het team met elkaar in gesprek over de zojuist genoemde thema’s en ik vraag daarop door, zodat de teams echt tot de kern komen. Het doel is om te kijken wat de situatie nu is, waar zij heen willen en hoe zij daar gaan komen.

Wat vind je het allerleukste van deze opdracht? En waarom past deze opdracht zo goed bij jou?

‘Ik heb geschiedenis gestudeerd en ik heb altijd een interesse gehad in hoe je kan leren van de dingen die voorheen zijn gebeurd. Op die zienswijze sluit mijn opdracht perfect aan.’

Ik heb geschiedenis gestudeerd en ik heb altijd een interesse gehad in hoe je kan leren van de dingen die voorheen zijn gebeurd. Hoe kan je dat gebruiken om verder te komen en betere besluiten te maken? Op die zienswijze sluit mijn opdracht perfect aan. In de werksessies staat leren en ontwikkelen namelijk altijd centraal. Ook krijg ik veel kansen om te doen en te ontdekken en krijg ik de verantwoordelijkheid om dingen zelf op te pakken. Ook is het fijn om bij een vergadering aan te mogen sluiten en mee te mogen luisteren, omdat je zo veel meekrijgt over de organisatie en wat er allemaal speelt. Verder is mijn takenpakket heel divers. Van de onboarding van teamcoaches, interviews met medewerkers over de werkcultuur tot de voorbereiding van een event. Dat houdt het leuk!

Waarom heb je voor het traineeship van Newpublic gekozen?

‘Bij Newpublic krijg Je de ruimte om te doen, te vallen en weer op te staan.’

Toen ik op de website van Newpublic terecht kwam sprak de organisatie mij meteen aan. Jong, dynamisch en pionieren: dat zijn kernwoorden waar Newpublic voor staat. Ik vind het fijn om werkervaring op te doen en tegelijkertijd bezig te zijn met mijn persoonlijke ontwikkeling. Je krijgt de ruimte om te doen, te vallen en weer op te staan. Ook de begeleiding naar een opdracht toe is mij goed bevallen. Ik heb veel interessante opdrachten in mijn mailbox voorbij zien komen, maar samen hebben we gezocht naar iets waar ik écht veel energie van krijg. Bij Newpublic krijg je de ruimte om eigen keuzes te maken, dat vind ik heel fijn.

Wat vind je zo leuk aan werken voor de (lokale) overheid?

De overheid heeft mij altijd al geboeid. Een groot deel van mijn familie werkt voor de overheid en ik heb het dus best wel vanuit huis uit meegekregen dat werken voor de (lokale) overheid mooi werk is. Er zijn veel vooroordelen over het werken bij de overheid. Soms zit er een kern van waarheid in, maar veel zijn ook overdreven, vind ik. Soms duurt het even voordat er iets gebeurt, maar dat komt  ook omdat de gemeente een complexe organisatie is. De samenleving wil wat, de politiek wil wat en zo zijn er nog wel meer factoren, die je werk maar ook de snelheid van het werk beïnvloeden. Dat maakt het voor mij niet minder leuk. Als ik kijk naar de gemeente waar ik nu werk zie ik dat mensen heel graag willen en hun werk met veel passie doen. Dat maakt het voor mij een fijne werkomgeving!

Wat hoop je de komende tijd nog bij Newpublic te leren?

Het lijkt me goed voor mijn ontwikkeling om eens het tegenovergestelde van deze opdracht op te zoeken. Door meer werkervaring op te bouwen, ontdek je uiteindelijk wat je droombaan is. Ik denk bijvoorbeeld wel eens aan een opdracht als beleidsmedewerker Sociaal Domein. Dan zit je toch op een hele andere plek in de organisatie. Nu spreek ik organisatie breed veel verschillende medewerkers, maar als beleidsmedewerker zit je toch veel meer in een vast team. Naast dat ik nieuwsgierig ben naar dit werkveld, vind ik het ook mooi om bij te kunnen dragen aan de sociale kant van de dienstverlening van gemeenten.