Academy

Trainee Ruben over de training Vitaliteit bij onze Academy

Wie ben je en wat doe je bij Newpublic?

Hoi! Ik ben Ruben de Vries,  trainee bij Newpublic. In de handtekening van mijn mail heb ik staan dat ik werkzaam ben als junior projectleider Gebiedsontwikkeling. Dit doe ik met veel plezier bij de gemeente Oegstgeest waar ik onderdeel ben van team Ruimte. Als junior projectleider Gebiedsontwikkeling ben ik gelijk in het diepe gegooid en werk ik mee aan verschillende projecten die lopen binnen de gemeente Oegstgeest. Zo schrijf ik bijvoorbeeld de ene keer een Nota van Uitgangspunten voor de realisatie van een woontoren en zorg ik er een andere keer weer voor dat het ontwerpbestemmingsplan op route kan gaan door het schrijven van het collegevoorstel en bijbehorende raadsmededeling. Hiernaast is het ook mijn taak om de voortgang van het dossier te bewaken.

Welke training heb je onlangs gevolgd bij de Newpublic Academy en wat vond je ervan?

Samen met mijn medetrainees heb ik de training vitaliteit gevolgd. Deze training werd gegeven door Marleen. De trainingdag was opgebouwd uit twee delen het ochtendprogramma dat gezamenlijk met beide groepen klassikaal werd gehouden en het middagprogramma dat bestond uit twee breakout-rooms. Een belangrijk onderdeel van vitaliteit is dat je balans vindt in wat je doet, zo ook je werk. Hoe blijf je op je best? Je bewust worden waar je sterk in bent, hoe je in balans blijft en wat je energie geeft.

‘Tijdens de training werd gebruik gemaakt van de Ofman kernkwadranten. Een uitstekend middel om mijn persoonlijk leiderschap verder te kunnen ontwikkelen.’

Hiervoor werd tijdens de training onder andere gebruik gemaakt van de Ofman kernkwadranten. Deze kernkwadranten zijn bedacht door Daniel Ofman en geven inzicht in jouw kwaliteiten en ergernissen. Een uitstekend middel om mijn persoonlijk leiderschap verder te ontwikkelen, doordat je een balans kunt vinden tussen je kernkwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën. Een voorbeeld hiervan is dat voor mij mijn enthousiasme een kernkwaliteit is. Echter wanneer ik hierin doorsla verandert enthousiasme in druk wat dan weer een valkuil is. Mensen in je team kunnen zich dan aan jou gaan ergeren of je verliest zelf het overzicht. Dat is waardevolle informatie om te weten!

Wat heb je geleerd tijdens de training? 

Door de verschillende opdrachten die wij deze dag hebben uitgevoerd ben ik mij er nog meer van bewust geworden hoe belangrijk vitaliteit is en hoe ik zelf kan bewaken dat mijn vitaliteit in balans blijft. Zo heb ik door deze training een beter inzicht gekregen in hoe stress en spanning zich bij mij uiten, wat eventuele oorzaken van stress en spanning voor mij kunnen zijn en hoe ik dit kan signaleren en op tijd actie kan ondernemen. Doordat ik nu voor mijzelf inzichtelijk heb wat onder andere mijn energievreters en energiegevers zijn kan ik makkelijker relativeren waarom ik voel wat ik voel en hoe ik dus het balans hierin kan bewaren.

Heb je je nieuwe kennis en vaardigheden al toegepast op de werkvloer? 

Onbewust paste ik dit in zekere zin al wel toe. Zowel in mijn werk en in privé. Dat is natuurlijk hartstikke logisch want je hebt altijd dingen die minder leuk zijn en die probeer je af te wisselen met dingen die wel leuk zijn. Wat ik vooral uit deze training wil meenemen is het stukje bewustwording van onder andere de balans hierin. Dat ik iets vaker bij mijzelf te rade ga wat mijn energievreters en energiegevers zijn en dat ik gedurende stressvolle momenten dit kan relativeren, zodat ik niet terechtkom in de valkuil van stress en spanning.