Voorbeeldopdracht

Trainee Yasmine over haar opdracht bij de gemeente Almere

Toen Yasmine met haar opdracht begon bij de gemeente Almere bestond haar takenpakket voornamelijk uit juridische ondersteuning. Tegenwoordig is ze betrokken bij allerlei projecten die zowel om haar juridische vaardigheden vragen als om haar projectmatige skills. Het traineeship  van Newpublic reflecteert hoe Yasmine is: vol positieve energie en nooit saai!

Kan je iets meer vertellen over jouw opdracht bij de gemeente Almere?

“Ik ben gestart als trainee juridische ondersteuner en projectsecretaris van de Taskforce VTH Floriade. De Floriade is een wereldtuinbouwtentoonstelling over duurzaamheid die elke 10 jaar terugkeert naar Nederland. Binnen het project Floriade neem ik taken over van de voorzitter van de taskforce, maar geef ik ook juridisch advies op het gebied van Vergunningen, Toezicht en Handhaving. Daarnaast zit ik op het project landelijke aanpak terugdringen dakloze- en thuisloze jongeren van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Gemeente Almere is een van de pilotgemeentes van dit project.

Zijn er veel dakloze jongeren in Nederland?

“Ja, wat veel mensen niet weten is dat Nederland veel dakloze jongeren kent, waarvan de meeste vaak verborgen zijn. Daarom hebben 14 gemeenten samen een actieplan opgesteld, waar mijn projectleider al een tijd bij betrokken is. Het doel van dit plan is te voorkomen dat er straks nog daklozen jongeren in Nederland zijn. Wat ik zo gaaf vind aan dit project is het maatschappelijke belang ervan en dat je met meerdere gemeenten kunt netwerken en sparren. Elke gemeente heeft een andere aanpak en wat Almere goed heeft gedaan, is het opzetten van een briefadres waar deze dakloze jongeren zich kunnen inschrijven. Je hebt namelijk een adres in de BRP nodig om een uitkering aan te vragen of om je in te schrijven als woningzoekende.

Wat vind je zo leuk aan het project Floriade?

Wat ik zo leuk vind aan het project Floriade is dat het inspeelt op een actueel en belangrijk thema: duurzaamheid. Hoe zorgen wij ervoor als wereld dat wij duurzamer gaan leven, eten, bouwen? Veel dingen wist ik nog niet en leer ik nu. Een ander leuk aspect vind ik de verschillende partijen binnen dit project: de gemeente, de Floriade BV, de aannemers, de initiatiefnemers. Er klinkt vanuit burgers soms kritiek: waarom gaat er zoveel geld naar een stuk kavel met planten en bloemen? In plaats van naar bijvoorbeeld de woningnood die de stad Almere kent. Vanuit de gemeenteraad worden er ook regelmatig kritische vragen gesteld, bijvoorbeeld over de aanleg van de Kabelbaan over de A6. Ik houd me ook bezig met het beantwoorden van deze kritische, politieke vragen.

Wat maakt de rol die je hebt binnen de gemeente Almere zo uitdagend en leuk?

Deze opdracht bij gemeente Almere vind ik zo leuk omdat mijn taken uiteenlopend zijn. Mijn rol is niet in één woord te omschrijven, in ieder geval werk ik nauw samen met de voorzitter van de taskforce en de projectleider van het daklozenproject en probeer ik van alles te doen. Het zijn ook vaak ad hoc werkzaamheden zoals bijvoorbeeld het beantwoorden van vragen van de gemeenteraad, startgesprekken houden met initiatiefnemers voor de Floriade of het evalueren van een bepaald vergunningstraject.

“De kracht van dit traineeship is dat je eerst op gesprek komt bij Newpublic en zij pas daarna op zoek gaan naar een opdracht die  bij jou past, en niet andersom. “

Waarom heb jij gekozen voor Newpublic?

“Ik had en heel prettig intake gesprek en het ontwikkelingsproject sprak mij heel erg aan. Mijn persoonlijke drijfveer is niet dat ik het komende jaar miljonair wil zijn, maar dat ik juist wil blijven leren. Het spreekt mij ook heel erg aan dat je in een groepje van andere trainees zit, daar kun je heel veel van leren. De kracht van dit traineeship is dat je eerst op gesprek komt bij Newpublic en zij pas daarna op zoek gaan naar een opdracht die bij jou past, en niet andersom. Hierdoor kom je bij een opdracht terecht die ook goed bij jou past. Ik ervaar de Newpublic opleidingsdagen ook als heel prettig omdat je ervan leert, maar het is ook gewoon fijn om naar anderen te luisteren of zelf je verhaal kwijt te kunnen.”

Heb je de ruimte om te pionieren bij Newpublic en op je opdracht?

“Deze vraag kan ik met een volmondig ‘ja’ beantwoorden. Ik heb de ruimte om mijn ideeën te pitchen op mijn opdracht. Almere is nog een jonge gemeente waardoor er ruimte is om dingen anders te doen. Waar sommige gemeenten al tientallen jaren hetzelfde doen is dat bij de gemeente Almere niet zo. Als pionier is dit dé gemeente om te starten.”

Hoe ziet jij je toekomstige werkcarrière voor je?

“Online werken vanuit een buitenhuis in Spanje! Nee grapje! In de toekomst wil ik graag nog steeds binnen de gemeente werken. Ondanks het feit dat het soms te langzaam gaat vind ik de gemeente zo leuk omdat ik erg maatschappelijk betrokken ben. Ik kan heel slecht tegen onrecht en zo’n project aanpakken zoals het actieprogramma dakloze jongeren, daar krijg ik zoveel energie van! Ook lijkt het me interessant om de komende Gemeenteraadsverkiezingen een politieke partij te ondersteunen als fractieondersteuner. De politiek is de plek waar je dingen kunt veranderen dus ik zie mijzelf misschien nog wel de politieke arena betreden.