Nieuws

Van geschiedenis mijn droombaan maken

Ontdekken wat je talenten zijn, leren om steviger in je schoenen te staan óf die ene opdracht doen die perfect aansluit op jouw specialisme. Het kan allemaal met een traineeship van Newpublic! Dat weet ook Baeda, trainee Erfgoed bij Newpublic, die graag werkervaring op wilde doen terwijl ze al aan de slag gaat met haar specialisme. Nu volgt Baeda een master Erfgoed aan de VU Amsterdam en werkt ze bij de gemeente Zaanstad als trainee Erfgoed. Volgens Baeda moet je gewoon doen wat je écht leuk vindt en dan valt uiteindelijk alles op z’n plek.

Waar komt de interesse in erfgoed vandaan?

“Tijdens mijn studie Bouwkunde kwam ik voor het eerst in aanraking met transformatie en restauratie. Ik heb geschiedenis altijd al interessant gevonden, maar omdat ik dacht dat je daar later toch niets mee zou kunnen, ben ik er uiteindelijk niet mee verder gegaan. In plaats daarvan koos ik voor de richting architectuur, maar buiten de erfgoed vakken dacht ik.. wat doe ik hier eigenlijk? Ik dacht als ik mijn diploma maar haal dan kom ik er wel. Maar zo werkt het natuurlijk niet! Ik heb geleerd dat je gewoon moet doen wat je leuk vindt en niet te veel naar anderen moet luisteren. Het duurt misschien wat langer, maar uiteindelijk kom je toch terecht bij dat wat je echt leuk vindt om te doen.

“Ik had verwacht dat het als junior erg lastig zou worden bij een gemeente te starten en al helemaal in de richting erfgoed. Maar toen kwam Newpublic op mijn pad. Nadat ik Newpublic mijn wens vertelde om binnen erfgoed te werken, heeft Vincent van Newpublic actie ondernomen. Uiteindelijk is er in samenwerking met gemeente Zaanstad deze opdracht voor mij ontwikkeld. Nu werk ik samen met Jouke van de Werf aan het naoorlogse erfgoed beleid en mag ik doen wat ik het allerleukste vind!”

Maar dat is niet het enige dat jou nu druk houdt, ofwel…?

“Dat klopt! Naast mijn opdracht bij gemeente Zaanstad volg ik de master Erfgoed aan de VU Amsterdam. Ik zit momenteel dus vol in de theorie en in de praktijk! Voor mij is deze combinatie heel waardevol omdat wat ik leer tijdens mijn studie, ik de week erop al toe kan passen bij gemeente Zaanstad. Ondanks dat ik een drukke week heb, zorgt de afwisseling van theorie en praktijk voor een goede balans.”

Bestaat je werk alleen uit het kijken naar betonnen gebouwen?

“Absoluut niet! Samen met de bewoners van desbetreffende wijk gaan we in gesprek over welke gebouwen nog een bepaalde waarde hebben gerestaureerd moeten worden en welke plaats kunnen maken voor nieuwe gebouwen. En er vindt een paradigma shift plaats binnen de erfgoed wereld waardoor veel meer belanghebbende mensen samenkomen. Er wordt niet meer vanaf bovenaf bepaalt welke delen van de stad behouden en versterkt moeten worden, maar er wordt echt met bewoners gekeken naar het cultuurhistorisch belang. Voor mij zijn duurzaamheid en inclusie heel belangrijk en dit komt in dit proces ook samen.”

Wat een frisse energie!

“ja, ik vind het belangrijk dat jongeren de kans krijgen om bij de gemeente aan de slag te gaan en met een frisse blik naar het beleid te kijken. Uiteindelijk zijn wij toch de toekomst van de maatschappij. Binnen het erfgoed beleid van Zaanstad was al vernieuwing gaande, maar door jongeren aan te nemen versnel je dat proces. De gemeente wil zelf ook vernieuwen, maar weet vaak nog niet helemaal hoe. Als trainee krijg je de ruimte om kansen te pakken, nieuwe ideeën aan te dragen en soms ook fouten maken.”

Wat is voor jou waardevol aan het trainingsprogramma?

“Het is fijn dat ik bij Newpublic word teruggebracht naar de vraag of ik iets doe wat ik echt leuk vind. Zo niet? Welke actie moet ik dan ondernemen om iets te doen dat ik daadwerkelijk leuk vind. Door de drukte van de dag en de deadlines sta je daar soms niet meer bij stil. Door het traineeship word ik aangespoord om te bewaken dat ik geen werk doe dat ik niet leuk vind en wat energie kost in plaats van geeft. Het is ook heel fijn om te zien dat andere trainees tegen dezelfde problemen aanlopen en dat het normaal is om soms onzeker te zijn.”