Voorbeeldopdracht

Adviseur met ambitie

Jolanda is al twee jaar werkzaam bij Newpublic en zit nu op haar derde opdracht als adviseur bij Lysias Advies, die het publieke domein versterken. In de afgelopen twee jaar heeft Jolanda ontdekt wat wel en niet bij haar past en heeft nu haar passie gevonden in onderzoekend adviseur.

Vertel eens wat meer over je opdrachten

“Ik ben bij de gemeente Waalwijk begonnen bij de afdeling beheer openbare ruimte en vastgoed, waar ik verantwoordelijk was voor het opstellen van het Integraal Beheerplan. Mijn rol bestond uit het bundelen van de meest belangrijke wetten, regels en richtlijnen in één document. Mijn volgende opdracht was tevens bij de gemeente Waalwijk, maar dan als adviseur duurzaamheid. Tijdens deze opdracht heb ik ontdekt dat organisatorische werkzaamheden niet bij mij passen en dat ik juist ‘het zware werk’ doormiddel van onderzoek wil doen. Daarom ben ik nu werkzaam bij Lysias Advies, waar ik op verschillende onderwerpen onderzoek kan doen en op basis daarvan advies opstel.”

Heb je als adviseur lange of korte projecten?

“Omdat ik pas drie maanden als adviseur bij Lysias werk heb ik voornamelijk korte projecten gedaan, maar ik ga vanaf nu ook deel uitmaken van langere projecten. In deze korte projecten heb ik erg het gevoel gehad dat mijn bijdrage belangrijk is en dat ik resultaat heb geboekt.”

Heb jij als adviseur een expertise?

“Mijn achtergrond is in het sociaal domein in extreme omstandigheden, zoals conflictgebieden en gebieden waar extreme armoede heerst. Nu ben ik momenteel heel erg druk met vijf opdrachten op brede onderwerpen, maar binnenkort wil ik me aansluiten bij opdrachten in het sociale domein. Ik heb de ambitie om Lysias Advies tot een internationaal niveau te tillen binnen dit thema.”

“Ik heb de ambitie om Lysias Advies tot een internationaal niveau te tillen binnen dit thema”

Sta je in deze rol dicht bij de inwoners van gemeenten?

“Het is zeker belangrijk om dicht bij de mensen te staan, maar voor mij is het net zo belangrijk om de kwestie te proberen op te lossen, ongeacht hoe ver het van de inwoners af kan staan. Ik typeer mezelf altijd als een onderzoekend adviseur. Ik ben namelijk heel erg nieuwsgierig en ik wil echt graven om de antwoorden op de vragen te vinden; ‘de vragen achter de vragen te zoeken’.”

Is er begeleiding vanuit Lysias Advies?

“Lysias verwacht veel onafhankelijkheid en dat vind ik heel prettig. Ik word gezien als een volwaardige medewerker. Verder zou ik het zelf ook niet prettig vinden als mijn handje werd vastgehouden.”

Heb jij de vrijheid om te pionieren binnen jouw opdracht?

“Ik heb in alle opdrachten veel vrijheid gekregen om nieuwe dingen te aan te brengen, want creativiteit wordt zeer gewaardeerd en ze staan open voor nieuwe ideeën. Zo wil ik in de toekomst mijn huidige opdracht graag combineren met de internationale markt. Mijn internationale netwerk is vrij groot, maar ik merk dat ik mijn netwerkvaardigheden nog goed moet ontwikkelen om daar goed gebruik van te maken. Om die reden volg ik momenteel een opleiding netwerken via Newpublic.”

RUBRIEKEN