Voorbeeldopdracht

Bottom up ontwikkelen

De pioniers van morgen dat zijn ontdekkers die met een open blik kijken naar de wereld en de organisatie waarvoor ze zich inzetten. Frisse geesten die denken in mogelijkheden en bereid zijn om te vallen en weer op te staan. Om nieuwe terreinen te betreden en kansen te pakken.

Ontdekkers komen goed van pas op de afdeling Ontwikkeling van de gemeente Bladel, een kleine gemeente tussen Eindhoven en Tilburg. Minou Danel werkt daar sinds een half jaar als beleidsmedewerker. Ze studeerde milieu-maatschappijwetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Aan welk beleid werk je mee als beleidsmedewerker?

“Ik werk niet op één terrein, maar heel veel verschillende: Economische Zaken, Duurzaamheid, Ruimtelijk Ordening, Toerisme… het is enorm veelzijdig. En dat geldt ook voor de opdrachten en rollen die ik daarbinnen vervul.

Waar we bijvoorbeeld mee bezig zijn is bottom up gebiedsontwikkeling. We willen dat bewoners met initiatieven komen en zelf gaan ontwikkelen. En dat is voor iedereen nieuw. Bewoners zijn gewend om te luisteren, dat de gemeente iets gaat vertellen. Nu hebben we alleen een faciliterende rol. Zo organiseren we informatiebijeenkomsten en zorgen we voor afstemming met het bestuur. Ik ben betrokken bij alle onderdelen van het proces.”

Hoeveel zelfstandig kun je te werk gaan?

“Heel zelfstandig. Ik werk bijvoorbeeld voor één project samen met een jonge collega aan een dorpsvisie voor een van de kernen. We mogen ook het participatieproces inrichten en begeleiden. Alles bij elkaar een grote verantwoordelijkheid. En heel leuk om vanaf het begin te mogen inrichten, om samen te bedenken hoe we dat gaan doen.  Natuurlijk betrekken we wel collega’s en vragen we hoe dat allemaal in zijn werk gaat, maar we kunnen het op onze eigen manier aanpakken.”

En hoe anders is die eigen manier?

“We hebben een andere kijk dan collega’s, denk ik. Zo gaan we het dorp ingegaan om de omgeving te verkennen en hebben we kennismakingsgesprekken gevoerd me de dorpsraad, die het participatieproces gaat coördineren. Een gemeente legt normaal gesproken niet zoveel verantwoordelijkheid buiten de organisatie, zoals in dit geval bij de dorpsraad. Omdat wij niet zoveel ervaring hebben, hebben wij die ‘erfenis’ uit het verleden niet en kunnen we makkelijker op die nieuwe manier werken.“

Vind je jezelf een ontdekker?

“Ja, ik kan me heel erg vinden in dat profiel. Ik heb altijd moeite gehad met beslissen wat ik moest gaan doen, omdat ik zoveel dingen leuk vind. En ik wil ook altijd nieuwe dingen leren en dingen doen die ik nog niet kan. Daarom heb ik ook voor dit traineeship gekozen. Om te kijken waar ik energie van krijg.”

“Ik dacht: ik doe het gewoon. Het bevestigt dat je gewoon moet proberen.“

En krijg je energie van het werk dat je nu doet?

“Het werk past heel goed bij mij, merk ik, met al die verschillende onderwerpen, processen en rollen. Ik heb afwisseling nodig. Natuurlijk spreekt het ene onderwerp mij meer aan dan het andere. Met Economische Zaken had ik niet zoveel. Maar ik ben echt positief verrast dat ik dat zo leuk vind. Toen ze mij vroegen voor een opdracht binnen dat domein, dacht ik: ik doe het gewoon. Ik was wel benieuwd. Het bevestigt ook dat je gewoon moet proberen.“

Wat heb je tot nu toe bereikt?

“Eigenlijk ben ik niet zozeer bezig met de resultaten, maar meer dat het proces goed verloopt. We hebben voor het project waarbij we een bottum-up een gebied willen ontwikkelen inmiddels veel ideeën opgehaald en er ligt nu een plan bij de Raad. Daar ben ik wel trots op. Er is ingestemd met het participatieproces voor het project waarbij we een dorpsvisie opstellen. Volgende week tekenen we een convenant om dat te starten.”

Hoe staat het met jouw eigen ontwikkeling?

“Sowieso heb ik inhoudelijk ontzettend veel geleerd. Ik wist weinig toen ik begon, maar ik heb ook geleerd om dat als kracht te zien en niet als een beperking. Verder heb ik mijn politiek bestuurlijke sensitiviteit vergroot, want werken in zo’n omgeving, daar had ik ook geen ervaring mee. Ik volg ook een training daarvoor en verder denk ik dat je vooral leert door zelf te doen en door te vragen. Dat is een proces van vallen en opstaan.”

Wat is je volgende stap?

“Ik zit hier nog een half jaar, dus ik moet binnenkort beslissen wat ik wil. Werken bij een kleine gemeente is leuk omdat je heel veel zelf kan doen. Maar ik ben ook wel nieuwsgierig hoe het is bij een grotere gemeente.”

 

Inspirerend verhaal? Bekijk hier alle voorbeeldopdrachten.

RUBRIEKEN