Voorbeeldopdracht

De man van de sportcontracten

Jaap van Eert studeerde rechten en deed een master ondernemingsrecht. Als juridisch contractadviseur bij Gemeente Eindhoven actualiseert hij sinds april 2019 de contractafspraken met sportverenigingen en leveranciers. Een eerste en belangrijke stap om een kwaliteitsslag te maken in het contractmanagement binnen Eindhoven Sport.

“Door de jaren heen zijn er veel afspraken contractueel vastgelegd. En die werden regelmatig stilzwijgend verlengd zonder dat er grondig naar gekeken werd. Terwijl het de vraag is of de afspraken nog wel aansluiten bij onze wens en of de prijzen nog gunstig zijn. Dat ben ik nu aan het uitzoeken.”

Een flinke klus. Hoe begin je zoiets?

“De opdracht begon met het zoeken naar de contracten. Dat was op zich al een uitdaging, want de opslag was niet centraal geregeld. Het was dan ook meteen een aandachtspunt om mee te denken met het opzetten van een optimaal beheersysteem. Maar eerst moest ik dus zelf zoeken in de systemen en kijken naar uitgaven om te achterhalen welke contracten daarachter zaten. Om vervolgens contact op te nemen met personen die de contracten hebben afgesloten binnen de organisatie. Al met al heeft het een behoorlijke tijd geduurd om dat allemaal boven tafel te krijgen. En nog steeds kom ik af en toe contracten tegen.”

Dat klinkt ook als een pittige klus…

“Ja, in het begin was het lastig. Ik krijg veel vrijheid en de ruimte op de opdracht tot een goed einde te brengen. Toen ik eenmaal mijn draai gevonden had, werd het eenvoudiger.”

Kun je een beetje pionieren?

“Omdat je nieuw bent stel je allerlei vragen en heb je een frisse blik. Ik krijg dat ook wel terug van collega’s. Hier bij de afdeling Sport staan ze ook open voor nieuwe ideeën en dat is heel leuk. Er is een open sfeer waarin je iedereen kan benaderen en makkelijk een gesprek kan aangaan.”

“Ik moest enigszins uit mijn comfortzone en proactief op mensen afstappen.”

 

Wat voor pionier ben jij?

“Ik denk dat ik voor mijn opdracht wel een maker ben. Ik ga proactief te werk en werk met anderen samen. En ergens ben ik ook wel een beetje een ontdekker. Niet in de zin van het opzetten van systemen – dat ligt meer bij de contractmanager – maar meer als het gaat om het signaleren, ontdekken wat er aan de hand is. Daarvoor moet ik enigszins uit mijn comfortzone en proactief op mensen afstappen. Maar het gaat goed en ik merk dat mijn collega’s het waarderen.”

En welk resultaat heb je met pionieren geboekt?

“Ik heb nu een stuk of honderdvijftig verkoopcontracten bekeken en er ongeveer dertig beëindigd of aangepast. De overige contracten zijn nog goed. Het afdelingshoofd is er blij mee. Hij wil het contractmanagement verbeteren en dit is een goede stap. Er zijn daarnaast ook nog veel inkoopcontracten, dus er is nog genoeg werk te doen.

Als ik naar mezelf kijk dan heb ik geleerd om uit mijn comfortzone te stappen. Van nature ben ik iemand die iets doet wanneer het gevraagd wordt. Nu moet ik zelf de eerste stap zetten en contact leggen. Ik heb ook geleerd de verantwoordelijkheid te nemen om mijn opdracht tot een goed einde te brengen.”

 

Inspirerend verhaal? Bekijk hier alle voorbeeldopdrachten.

RUBRIEKEN