Voorbeeldopdracht

Jelle Wytse de Boer & Gemeente Urk

Een typische ‘out of the boxer’ komt met vernieuwende ideeën voor nieuwe processen en projecten en experimenteert daarmee. Hij of zij is creatief, een vrije denker, onbevangen, toont lef en zet nieuwe kennis in.

Iemand die voldoet aan dit profiel is Jelle Wytse de Boer. Sinds anderhalf jaar is hij als Beleidsadviseur Onderwijs actief binnen het sociale domein bij de gemeente Urk. Inmiddels is hij daar het gezicht als het gaat om onderwijs.

‘Ik vond dat heel normaal, maar hier stonden ze ervan te kijken.’

“Soms heb je helemaal niet door dat je bepaalde kwaliteiten inzet.” legt Jelle uit. “Lef tonen, bijvoorbeeld. Een tijdje terug was er een organisatie die een kinderopvang wilde starten. Het was allemaal nog wat onduidelijk en mijn collega’s vroegen zich af of het wel iets was. Ik dacht: ik ga ernaartoe, kijken wat ze willen, hoe ze tegenover samenwerken staan. Ik vond dat heel normaal, maar hier stonden ze ervan te kijken. Toen ik terugkwam op kantoor stonden de ambtenaren nieuwsgierig aan mijn bureau en wilden ze alles weten.”

In hoeverre kun je het verschil maken?

“Urk is een kleine gemeente, de wethouders lopen zo je kamer binnen. Ik krijg veel vrijheid en men staat open voor ideeën. Je hebt best veel invloed. Op een gegeven moment ontdekte ik bijvoorbeeld dat veel kinderen van statushouders nog niet de toegang tot een peuterspeelzaal kenden, terwijl het toch belangrijk is dat die kinderen de Nederlandse taal machtig worden. Dat moet anders, dacht ik, en toen heb ik direct alle betrokken partijen bij elkaar gebracht. We konden heel snel schakelen en nu zitten die kinderen er.”

Een mooi resultaat! Wat levert het jou op?

“De vrijheid is fijn. Je krijgt de kans om dingen op poten te zetten en wordt uitgedaagd. Als de twee jaar voorbij zijn, mag ik hopen dat ik verschil heb gemaakt. De opdrachtgever heeft in ieder geval al aangegeven dat ze met me door willen, dus dat is een goed teken.”

 

Inspirerend verhaal? Bekijk hier alle voorbeeldopdrachten.

RUBRIEKEN