Voorbeeldopdracht

Gemeenten Hof van Twente & Tosca Hofstede

Iemand die op een natuurlijke manier waardevolle verbindingen legt, dat is een verbinder. De verbinder is even onbevangen als onbevlekt en onbevooroordeeld. Het is ook iemand die wars is van hiërarchie en altijd denkt in mogelijkheden.

Eigenschappen die Tosca Hofstede goed van pas komen in haar zoektocht naar de ideale samenwerking voor Hof van Twente. Een gemeente die is ontstaan door de fusie van de gemeenten Diepenheim, Goor, Markelo en Ambt en Stad Delden.

“Uiteindelijk is ons doel om de best ondernemende gemeente van Nederland te worden.” legt ze uit. “Hoewel de lijntjes met ondernemers al kort en efficiënt zijn, kijk ik hoe dat nog beter kan. Ik praat met de provincies, regio’s en andere gemeenten om te achterhalen hoe de ideale samenwerking eruitziet. En met ondernemers om te kijken hoe ze willen samen werken.”

“Zo probeer ik ook te werken, om te denken in mogelijkheden.”

Klinkt als werk waarin je de kwaliteiten van een verbinder goed kwijt kan?

“Je hebt de oude en de gemeente. De oude zie je nog wel eens op sommige afdelingen en bij andere gemeenten. Bijvoorbeeld de afdeling vergunningen, die kijkt of een aanvraag voldoet aan de regels. Als de aanvraag daar niet aan voldoet, wordt hij afgewezen. De nieuwe gemeente kijkt in dat geval of het op een andere manier wél kan. Zo probeer ik ook te werken, om te denken in mogelijkheden.”

Je bent pas net begonnen. Werpt je zoektocht al zijn vruchten af?

“In de gesprekken heb ik gemerkt hoe belangrijk de relatie is en men van elkaar weet wat ze te bieden hebben. Daarom organiseer ik nu een bijeenkomst voor lokale ondernemers over onderhands aanbesteden. Om informatie op te halen en te geven. Bijvoorbeeld door antwoord te geven op de vraag hoe ze bij een gemeente in beeld kunnen komen.”

En wat levert het jou persoonlijk op?

“Veel werkervaring. En dat gaat heel snel, zeker als je zoveel mensen in het veld spreekt. Dat is toch anders dan werken van achter je bureau. Je leert ook dingen die je niet op school leert, zoals netwerken.

Ik merk dat mijn werk positief wordt ontvangen. Het is een kleine gemeente, je loopt overal even binnen. Iedereen is enthousiast. Dat maakt het erg leuk.”

 

Inspirerend verhaal? Bekijk hier alle voorbeeldopdrachten.

RUBRIEKEN