Klant aan het woord

Opdrachtgever Boris van de Water over de samenwerking met Newpublic

Hoe is dat nou eigenlijk: een trainee van Newpublic in dienst? En: wat levert het op voor je organisatie? Wij begrijpen dat je hier nieuwsgierig naar bent! Daarom gingen wij in gesprek met opdrachtgever Boris van de Water, strategisch manager bij de Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht (RUD). De RUD verleent vergunningen, houdt toezicht en adviseert alle betrokken gemeenten en de provincie Utrecht over onderwerpen als bodem, water en milieu. In totaal heeft Boris al twee trainees van Newpublic mogen verwelkomen. In dit interview lees je meer over zijn ervaring.

Hoe ben je met Newpublic in aanraking gekomen? 

Via mijn oud collega-manager van de RUD ben ik met Newpublic in aanraking gekomen. Onze organisatie kende veel specialistische, senior collega’s in dezelfde leeftijdsklasse (50+). Natuurlijk is het fijn om ervaren vakmensen in je organisatie te hebben, maar wij merkten ook dat het van invloed was op onze werkcultuur. Er vond bijvoorbeeld weinig vernieuwing plaats. We kwamen toen tot de conclusie dat onze organisatie wel wat jong talent kon gebruiken. Door jonge en talentvolle mensen aan te nemen, en oud en nieuw te mengen, creëer je samen een nieuwe cultuur. De persoonlijkheid en energie die een trainee meebrengt zijn hiervoor van onschatbare waarde.

Hoe vinden collega’s op de werkvloer het, om samen te werken met jonge trainees?

In het begin keken onze collega’s er een beetje gek van op. Ineens waren er veel nieuwe collega’s in dienst en zij vroegen zich af of dat wel zou werken. Hebben deze jonge mensen wel ervaring? En kunnen ze wel productie leveren? Al deze twijfels zijn inmiddels als sneeuw voor de zon verdwenen. Want wat blijkt? Als je hoogopgeleide, jonge professionals aanneemt met energie, dan pakken zij heel snel dingen op. Als je ze goed ondersteunt (zoals Newpublic doet), ze inzet op hun talent en niet te veel in een hokje duwt dan ontwikkelen zij zich supersnel.

Op welke opdrachten zitten onze trainees bij de RUD?

Op dit moment houdt Tycho zich bezig met het thema Vergunningverlening/Omgevingswet. Hij behandelt meldingen van bedrijven, schrijft mee met adviezen en denkt ook na over procesverbeteringen. Ook Nienke is ooit bij ons begonnen als trainee, maar inmiddels sinds dit jaar vast bij ons in dienst. Zij werkt als coördinator Handhaving en Vergunningverlening. Zij is de verbindende schakel tussen de twee afdelingen. De komende tijd gaat zij zich meer ontwikkelen richting de rol van projectmanager, omdat hier haar interesse ligt en dit haar goed past.

Wat maakt dit werkveld zo leuk voor jonge mensen?

Duurzaamheid, milieu en natuur zijn natuurlijk een hot topic. Als organisatie voeren wij de wet- en regelgeving uit en behartigen wij deze belangen. Natuurlijk zijn we geen Greenpeace, maar we werken wel aan een duurzame wereld. Alles wat wij doen is in het belang van de natuur en veiligheid. Daarnaast zijn wij een talentgerichte organisatie. Als je talent hebt en dit inzet, dan mag je het bij ons proberen. Grote kans dat het lukt! Zelf ben ik daar ook een goed voorbeeld van. Ik ben ooit gestart als milieu jurist, maar heb mij ondertussen ontwikkeld tot organisatiemanager. We zijn een diverse organisatie met veel verschillende rollen (van ecoloog tot projectleider). Bij ons ís én krijg je de ruimte om te doen waar je gelukkig van wordt.

Wat doet jong talent met je organisatie?

Als ambtelijke organisatie zijn wij snel geneigd om in functies te denken: een standaard takenpakket. Trainees kennen deze kaders (nog) niet en gaan overal met een open blik in. Ik merk bijvoorbeeld bij Nienke dat ze erg flexibel is en open staat om nieuwe taken uit te proberen en te leren. Hebben we een projectmanager nodig, dan gaat ze aan de slag met een cursus Agile/Scrum. Hebben we nieuwe collega’s nodig? Dan gaat ze als een echte recruiter searchen op LinkedIn. Ik merk dat het motto ‘ik heb de tijd, ik denk dat ik het wel kan, dan ga ik het doen!’ overheerst. Als manager is dat natuurlijk heel fijn dat je verschillende taken kan uitzetten bij iemand die dat ook écht leuk vindt.

Ook wat betreft het sociale aspect brengen trainees je organisatie veel goeds. Ze zijn proactief in het organiseren van afdelingsuitjes, borrels en andere bijeenkomsten. Zo organiseert één van onze trainees momenteel samen met een bijna gepensioneerde collega een uitje. De verbinding opzoeken is wat trainees kenmerkt, zowel met jong als oud: iedereen hoort erbij.

Wat zou je tegen organisaties willen zeggen die nog twijfelen over het aannemen van jong talent?

Ik ontvang altijd profielen van interessante en slimme young professionals die ik graag op mijn afdeling zou zien werken!

Dan zou ik zeggen: ga dit sowieso doen! Momenteel is er een krappe arbeidsmarkt en is het niet eenvoudig om inhoudelijk en kundig personeel te vinden. Je kan het blijven proberen, maar je kan het ook over een andere boeg gooien. Door te investeren in jong talent, krijg je de mogelijkheid om hen zelf op te leiden binnen jouw organisatie. Het is een echte investering voor de toekomst.

De samenwerking met Newpublic als opleider ervaar ik als heel prettig. Ik heb goed contact met Tiemen (red. directeur Newpublic) en ik ontvang altijd profielen van interessante en slimme young professionals die ik graag op mijn afdeling zou zien werken. Natuurlijk moet het ook goed matchen voor beide partijen. Daar is bij Newpublic alle aandacht voor, als persoon moet je immers ook gelukkig worden van je werk en werkplek.

RUBRIEKEN