Expertise

Samenwerken voor inhoudelijke veranderkracht

Mede dankzij het intensieve opleidingsprogramma maken de Newpublic trainees de persoonlijke ontwikkeling door die hen in staat stelt snel in te voegen en mee te draaien. Maar hoe goed ze hun weg ook kunnen vinden, soms is het nodig daar extra kennis en inhoudelijke begeleiding aan toe te voegen. Bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid of informatiemanagement. Rebecca van de Lagemaat en Tiemen Storm vertellen hoe Newpublic die meerwaarde kan bieden.

De samenwerking met andere partijen ga je aan als je daarmee nieuwe klanten kan aantrekken of bestaande beter van dienst kan zijn. Daarom werkt Newpublic al lange tijd met een vaste kern aan trainers die weten hoe je jong talenten zo kan trainen dat zij als pioniers durven te werken. Die bijvoorbeeld de organisatie een spiegel voor houden, nieuwe ideeën en werkwijzen aandragen en draagvlak weten te creëren.

Soms is er meer nodig dan alleen veranderkracht

Hoewel Newpublic daarmee in de behoefte aan veranderkracht voorziet, is het volgens Rebecca soms handig om daar inhoud aan toe te voegen. “Daarom werken we samen met bureaus die op het expertisestuk zitten en, net als wij, overheidsorganisaties willen helpen met vernieuwen.”

Bijvoorbeeld als het gaat om het thema veiligheid. Rebecca: “Vanwege de verschillende ontwikkelingen op landelijk, regionaal en lokaal niveau is behoefte aan extra mankracht. Daar zijn beleidsmedewerkers nodig die niet alleen kunnen pionieren, maar ook beschikken over voldoende inhoudelijke kennis.”

Informatiemanagement is zo’n thema dat vraagt om inhoudelijke bagage. Tiemen vertelt waarom: “Door ontwikkelingen op het gebied van informatiemanagement zitten overheidsorganisaties met tal van strategische vraagstukken. Bijvoorbeeld de privacywetgeving of de voortschrijdende digitalisering die allerlei kansen biedt om processen te verbeteren en de dienstverlening klantvriendelijker te maken. Om trainees die vraagstukken te laten beantwoorden, zijn kennis en inhoudelijke begeleiding nodig.”

Expertise op het gebied van veiligheid en informatiemanagement

Om die kennis en inhoudelijke begeleiding te bieden, is Newpublic de samenwerking aangegaan met Adviesbureau voor Veiligheid en Handhaving (AVH) als het gaat om veiligheid en met Telengy op het gebied van informatiemanagement. Bureaus die op deze terreinen vooroplopen en waar gemeentes naartoe gaan als ze daar iets mee willen of moeten.

“Het is mooi om te ontdekken hoe we elkaar versterken, hoe trainees en opdrachtgevers reageren.”

AVH ondersteunt gemeenten bij het creëren van een veilige leefomgeving. Dit bureau voegt niet alleen expertise, maar ook een bijzonder waardevol netwerk toe waar de pioniers een beroep op kunnen doen. Gedurende het traineeship worden ze bovendien begeleid door een senior adviseur van AVH. Op dezelfde manier werkt Newpublic samen met Telengy dat voor overheidsorganisaties de verbinding legt tussen dienstverlenings- en organisatiedoelstellingen, informatievraagstukken en automatiseringsoplossingen.

Vrijwel verzekerd van resultaat

Dankzij de twee samenwerkingspartners kan Newpublic opdrachtgevers maatwerk bieden. En dat niet alleen: “We bieden snel inzetbare trainees die precies zijn opgeleid voor datgene wat nodig is voor de opdracht. De trainee kan terugvallen op een enorm netwerk met een schat aan kennis, inzicht en ervaring. En die kunnen rekenen op de begeleiding van een zwaargewicht. Daarmee ben je vrijwel zeker verzekerd van resultaat.”

Samenwerking smaakt naar meer

Als de toegevoegde waarde voor opdrachtgevers zo groot is, zijn er dan mogelijk nog andere terreinen waarop die geboden kan worden? Rebecca wil eerst kijken hoe de huidige samenwerking bevalt, maar houdt de deur open: “We zijn net begonnen en tot nu toe is het heel positief. Het is mooi om te ontdekken hoe we elkaar versterken, hoe trainees en opdrachtgevers reageren. Maar nog te vroeg om al aan een volgende samenwerking te denken.” Dat de mogelijkheden er zijn, daar twijfelt ze niet aan. Ook Tiemen ziet kansen: “Duurzaamheid, de energietransitie of de implementatie van de omgevingswet. Daar is iedereen mee bezig. En ook daar zijn er adviesbureaus met wie we de handen ineen kunnen slaan en elkaar kunnen versterken.”

RUBRIEKEN