Voorbeeldopdracht

Sentiment barometer Rick

Newsroom analist Rick werkt vanuit thuis, maar dat weerhoudt hem er niet van het optimale uit zijn traineeship te halen. In zijn opdracht als analist maakt Rick de organisatie omgevingsbewust van datgene wat er zich binnen en buiten de gemeente afspeelt. Hij gebruikt nieuws en social-media data om het sentiment in de media, bij opiniemakers of onder inwoners te meten en stelt rapportages of adviezen op. Collega’s binnen de gemeente, zoals woordvoerders of besluitvormers, gebruiken deze om snel te schakelen of om burgers te informeren.

Hoe beschrijf je jouw rol als Newsroom analist?

“Een Newsroom analist is de uitkijkpost van de organisatie. Wij halen wat buiten speelt naar binnen. Zo hebben we een analyse gemaakt van het sentiment rondom de avondklokrellen en die verwerkt in een rapportage voor onze woordvoerders. Van binnen naar buiten gezien, willen we de burgers informeren over de plannen die gemeente wil uitvoeren.”

Verricht jij veel individueel werk?

“Dit verschilt van dag tot dag, maar relatief moet ik veel zelfstandig werk uitvoeren. Nu past dit juist goed bij mij omdat ik houd van een solistische aanpak. Ik vind het fijn om zelf doelen te stellen en ik merk vaak in vergaderingen dat deze langdurig zijn en de essentie missen, waarin ik individueel eerder een doel bereik. Los daarvan blijft het samenwerkingsverband met lobbyisten, woordvoerders en besluitvormers zeer belangrijk.”

Weten ze binnen de gemeente jouw input te waarderen?

“Ik word vaak gecomplimenteerd op het feit dat ik op de juiste momenten initiatief neem of hulp vraag. Deze waardering blijkt ook uit het feit dat ik nu zoveel verantwoordelijkheid heb en zo snel gegroeid ben in mijn functie.

Door de trainingen van Newpublic ontdek ik mijn kernkwaliteit”

Door

Als jong talent, kun jij pionieren binnen deze opdracht?

“Ik heb voornamelijk een ondersteunende rol als data analist, maar ik leer steeds beter om op basis van aangeleverde producten hoe ik ook echt informatie kan duiden en hiervan adviezen kan opstellen. De afgelopen maanden heb ik mezelf ontzettend snel in een positie gebracht met veel meer verantwoordelijkheid. Door de periodieke trainingen van OBI4WAN, de aanbieder van analyse tools, ben ik het meest vakkundig binnen deze opdracht in het spoedig opstellen van rapportages. Ik streef er ook na om de producten van de Newsroom continue te ontwikkelen.”

Wat heeft het traineeship jou te bieden?

“Door de trainingen van Newpublic ontdek ik mijn kernkwaliteit, namelijk dat ik zelfstandig ben en leer ik hoe ik dit optimaal kan benutten. Verder biedt het traineeship mij de mooie carrièrestart. Binnen deze opdracht kan ik namelijk over het publieke domein heen kijken en werk ik nauw samen met alle organisaties binnen de gemeenten. “

RUBRIEKEN