Voorbeeldopdracht

Van rood naar groene doener

Iris is sinds maart begonnen met haar opdracht als adviseur duurzaamheid binnen de gemeente Oegstgeest. Waarom Iris kiest als actief SP-lid en met ervaring als fractiemedewerker voor een traineeship? Haar motivatie; soms moet je juist kiezen voor de dingen die je leuk vindt en hoe cliché het ook klinkt, kom je uiteindelijk uit waar je hart ligt. Met deze opdracht komt Iris weer een stap dichterbij het verbinden van haar idealen aan een toekomstige functie.

Kun je jouw rol uitleggen?

“Ik ben trainee op maatschappij en voornamelijk duurzaamheid. Op duurzaamheid liggen een aantal projecten, zoals bijvoorbeeld dat alle gemeenten in Nederland de regionale energie transitie (RES) op papier moeten zetten, wat een regionale invulling is van het klimaatakkoord. Het doel van het klimaatakkoord is om de CO2 uitstoot in Nederland met de helft te verlagen in 2030. Mijn rol hierin is bijvoorbeeld op straatniveau te bekijken hoe we mensenkunnen bewegen om hun huis te verduurzamen. Je kunt het de inwoners niet verplichten als overheid waardoor het heel belangrijk is om te kijken hoe wij deze mensen toch kunnen overtuigen.”

 “Door mijn idealistische basis ben ik creatief en neem ik leiderschap”

Waar komt de interesse in duurzaamheid vandaan?

“Dat komt vanwege mijn functie binnen de SP. Ik heb veel samengewerkt met SP-kamerlid Sandra Beckerman, zij houdt zich bezig met gaswinning in Groningen. Door haar realiseer ik me welke effecten onethische en economische beslissingen hebben op menselijk niveau. Het probleem ligt vaak veel breder en wegkijken kan echt niet meer. Dus als wij als mensen de aarde beter willen achterlaten dan moeten we het echt anders doen en aan die verandering wil ik bijdragen.

Dus je hebt al ervaring in overheidsorganisaties?

Als je naar mijn CV kijkt zou je denken dat ik meteen overal aan slag kan, maar in de realiteit is dat toch anders. Newpublic heeft me heel erg geholpen door het opstellen van een profiel waar de gemeente Oegstgeest meteen op aangeslagen is! De gemeente heeft extra handen nodig op  duurzaamheid waar ik al het een en ander op heb gedaan, dus ik kon meteen meedraaien. Verder ben ik door mijn ervaring als factiemedewerker heel sterk in organiseren en communicatie.”

Wat verwacht je uit de trainingsdagen van Newpublic te halen?

“Door mijn ervaring als raadslid en fractiemedewerker zal ik veel dingen herkennen als het aankomt op communicatie, maar er zijn ongetwijfeld nog een hele boel dingen die ik kan leren en groeien als het aankomt op persoonlijke ontwikkeling. Mijn motto is dan ook; ‘learn as you go’.”

Wat maakt van jou een pionier?

“Omdat ik juist een andere achtergrond heb dan het overheidswezen maakt het mij in staat om heel vrij te denken. Door mijn idealistische basis ben ik creatief en neem ik leiderschap wat mij pionier maakt. Ik kan uiteindelijk naar een beeld toe werken dat andere niet eens zien, omdat die wel de geijkte paden hebben gevolgd. Als ik in mijn opdracht met een voorstel kom om iets op een andere manier te doen krijg ik terug van andere collega’s dat ze zelf op die manier daar nog helemaal niet over hebben nagedacht.”

RUBRIEKEN