Klant aan het woord

Waarom is jong talent een goede pionier bij veranderopdrachten?

“Jong talent is vaak de smeerolie in de verandering.” meent Frank Bruijninckx van Howaboutyou“. En waarom is jong talent nog meer een goede pionier bij veranderopdrachten? Onze reporter Maaike stelt de vraag in deze video behalve aan Frank ook aan Lize Beekman van Provincie Flevoland en Jessica van Iersel van de gemeente Oisterwijk.

Wie bekend is met Newpublic, zal de term pioniers geregeld voorbij horen komen. Maar wat zijn dat nou, pioniers? Als iemand dat zou moeten weten, is het wel onze aanvoerder Rebecca van de Lagemaat. “Wij zien pioniers als professionals die met nieuwe ideeën of een alternatieve werkwijze komen én ervoor zorgen ervoor zo’n idee of aanpak niet alleen gerealiseerd wordt, maar ook beklijft in de organisatie. Die dus bestaande culturen of werkwijzen kunnen overwinnen.”

Onbevangen vanuit eigen kracht

Pioniers zijn kort gezegd ontdekkers, makers en overwinnaars. Wat kenmerkt deze mensen? Typische competenties waar Newpublic pioniers op selecteert zijn volgens Rebecca bijvoorbeeld nieuwsgierigheid, creativiteit en authenticiteit. “Het zijn mensen die vanuit eigen kracht en onbevangen te werk gaan. En ook echte verbinders, die eerst invoegen en dan toevoegen.”

En dat brengt de organisatie niet alleen nieuwe kennis en tools zoals uit de video blijkt, maar ook een frisse wind. Tiemen Storm, de aanvoerder van onze regiomanagers, herkent dit in de praktijk: “Juist omdat ze de organisatie en de cultuur niet zo goed kennen, vaak bewust en onbewust dingen in een stroomverstelling zetten. Bijvoorbeeld door kritische vragen te stellen.”

RUBRIEKEN