Wat is belangrijk bij het opleiden en begeleiden van jong talent?
We zijn maar wat trots op onze Newpublic Academy! Als starter je eerste stappen in het werkleven zetten, wordt zo een stuk leuker, leerzamer en makkelijker. Samen werken aan je persoonlijke ontwikkeling geeft je een carrière een boost. We horen je denken: ‘Klopt als een bus! Maar vertel eens, hoe pakken jullie dat bij Newpublic aan?’ Hoog tijd om jou hier meer over te vertellen. En wie kan dat nu beter dan onze fieldmanager Mirelle? In haar werk houdt zij zich bezig met het begeleiden van onze pioniers en het samenstellen van de opleidingsagenda van de Newpublic Academy. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder!
Wie ben je en wat doe je bij Newpublic?
”Ik ben Mirelle van der Voort en werk al ruim 9 jaar als fieldmanager bij Newpublic. In mijn werk houd ik mij bezig met het begeleiden van trainees en het samenstellen van het opleidingsprogramma. De Newpublic Academy is opgericht voor trainees, omdat je in de beginfase van je werkende leven nog niet zo goed weet hoe je helemaal in elkaar zit. Waar ben je goed in? En wat zijn eventuele valkuilen? Het is in die fase heel fijn om iemand buiten de werkcontext te hebben waar je mee kan sparren en trainingen te volgen over persoonlijke ontwikkeling.”
Wat zit er precies in jouw takenpakket als fieldmanager?
“Samen met mijn collega Saskia van den Berge begeleid ik onze trainees en denk ik mee over de invulling van het opleidingsprogramma van de Newpublic Academy. Elke trainee heeft een basispakket aan afspraken met mij en de opdrachtgever met daarbij behorende momenten als testjes maken, leerdoelen bepalen en voortgang bespreken. Gemiddeld heb ik elke zes tot 8 weken een driehoeksoverleg met de trainee en bijbehorende opdrachtgever.”
Wat bespreek je in zo’n driehoeksoverleg samen met de trainee en opdrachtgever?
”Als een trainee start op een nieuwe opdracht, beginnen we altijd met een startgesprek. Het is belangrijk dat zowel de opdrachtgever als trainee hun verwachtingen uitspreken.”
Daarna kijken we hoe we die verwachtingen waar gaan maken. Wat heeft de trainee hiervoor nodig? En: wat heeft de opdrachtgever nodig van Newpublic? Daarnaast verwachten wij als Newpublic ook een actieve rol van de opdrachtgever in ondersteuning on-the-job en vragen wij de opdrachtgever altijd wat hij/zij hierin kan bieden. Tijdens voorgangsgesprekken hebben we het over de leerdoelen van de trainee. Wat gaat al goed? Wat kan beter? En ook: ziet de opdrachtgever nog ontwikkelpunten? Door steeds met elkaar in contact te blijven, ben je verzekerd van een gezamenlijke visie op de samenwerking. Tot slot ga ik ook één-op-één met trainees in gesprek over werksituaties waarin zij vastlopen.”
Je sprak eerder over het maken van persoonlijkheidstesten. Waarom doen jullie dit bij Newpublic Academy?
”Persoonlijkheidstesten zijn een leuke toevoeging aan ons ontwikkelprogramma. Je natuurlijke, eerste handelsmotieven halen we met zo’n test boven water. Je bent je hier niet altijd bewust van. Door een persoonlijkheidstest te doen en hierover in gesprek te gaan, raak je bewust van jouw kwaliteiten en valkuilen. Vervolgens kan je oefenen om je gedrag aan te passen in situaties waarin het een beter resultaat oplevert. Ook maken we gebruik van een werkstijlen test, die inzicht geeft in hoe jij je op dat moment inzet op werk. Ben je analytisch, gestructureerd of een teamplayer? De persoonlijkheidstest en werkstijlentest kan je vervolgens op elkaar leggen. Komen ze niet overeen? Bijvoorbeeld omdat je geen helper bent maar dat in je opdracht wel moet zijn? Dan kost dat energie. Met die info kan je vervolgens aan de slag om zowel de context als je houding en gedrag aan te passen.”
Hoe ziet het opleidingsprogramma er uit voor trainees?
”Elke 2 weken hebben trainees een opleidingsdag. Voor het eerste jaar staat het programma vast, terwijl je in het tweede jaar meer eigen keuzevrijheid hebt. De opzet is hoe dan ook het zelfde: in een vast groepje volg je trainingen, workshops en intervisie. Hierin ga je samen op zoek naar wie je bent, wat je goed kan en hoe je overkomt op anderen in je werk. Ook leer je omgaan met minder leuke werksituaties en versterk je vaardigheden als overtuigen, presenteren en adviseren. Alles wat we tijdens deze dagen doen staat in het teken van persoonlijke groei. Oké, met uitzondering van de lunch en borrel dan. Die zijn vooral heel gezellig en goed voor de onderlinge verbondenheid!
Dat je deze opleidingsdagen samen met andere trainees spendeert, is heel waardevol. Je leert altijd van elkaar. Elke trainee loopt wel tegen dingen aan in zijn werk, maar dat is voor iedereen wat anders. De een wil meer inbreng durven geven in een vergadering, terwijl de ander juist te veel aan het woord is.”
Wat maakt jouw werk zo leuk?
”Als trainees bij ons uitstromen en een stijgende curve in ontwikkeling hebben meegemaakt, ben ik altijd ontzettend trots!”
”Ik vind het ontzettend leuk om met starters te werken. Elke dag ga ik samen met onze trainees op zoek naar hun talenten en help ik ze om deze toe te passen in hun werk. Dit helpt ze om te groeien. Als trainees bij ons uitstromen en een stijgende curve in ontwikkeling hebben meegemaakt, ben ik altijd ontzettend trots! Daar doe ik het voor. Verder vind ik het heerlijk om afwisselende werkdagen te hebben. De ene dag ben ik op kantoor, terwijl ik de andere dag ‘on the road’ ben voor allerlei afspraken met trainees en opdrachtgevers. ”