Voorbeeldopdracht

Vooroplopen in diversiteit

Hij zit er pas twee pas maanden, maar Vincent Rous was snel up-and-running als Programmaregisseur bij gemeente Rotterdam. Zijn hoofdopdracht: het aanbrengen van structuur binnen burgerzaken en belastingen. Daarnaast doet hij onderzoek naar diversiteit en inclusie binnen de gemeenteorganisatie.

Hoe bevallen je die opdrachten?

“Die hoofdopdracht sprak me direct aan vanwege het structuurelement. Het geeft voldoening als ik een vraagstuk kan oplossen door een proces te stroomlijnen, efficiënter te laten verlopen. Dat past bij mij. En ik vind het leuk.

De andere opdracht over diversiteit gaat me aan het hart vanwege mijn achtergrond. Ik ben half Nederlands, half Kaapverdisch. Het is voor mij een belangrijk thema, daarom heb ik ook mijn master Governance of Migration and Diversity aan de Erasmus Universiteit gehaald.

Ik kan me verplaatsen in mensen met een culturele achtergrond. En vind dat het een centraal onderwerp moet zijn in iedere overheidsorganisatie. Voordat het zover is, moeten nog wel wat stappen worden gezet. Ik wil daarin een voortrekker zijn.”

Was het niet lastig om je snel in te werken?

“Met dat thuiswerken is dat altijd een uitdaging. Mijn aanpak was om dat te accepteren en veel initiatief te nemen. Zo ben ik zelf op zoek gegaan naar kennis en mensen die mij die kennis kunnen geven. Daar ben ik heel proactief in geweest: veel bellen, mailen, vragen om kennismakingsgesprekken… Ja en verder ben ik iemand die zich snel aanpast. Ik had er dan ook niet zoveel moeite mee om mijn plek op de afdeling te veroveren.”

Hoe zie je je rol als pionier?

“In eerste instantie is het mijn rol als structuurverbeteraar ontstaan vanuit de gedachte dat het goed zou zijn als iemand van buiten naar binnen zou kijken. Ik heb de vrijheid gekregen om kritisch te kijken naar bijvoorbeeld hoe werd vergaderd, waarom men deed wat men doet, etc. In die rol heb ik ideeën voorgesteld die wellicht ongebruikelijk waren, maar wel nodig. Dat is in mijn ogen de rol van een pionier.”

“Ik zie het als mijn verantwoordelijkheid om mensen te verbinden rond het thema inclusie.”

Heb je in die korte tijd al resultaat kunnen boeken?

“Omdat ik snel kennis met het management en anderen heb gemaakt, heb ik snel de behoeften in kaart kunnen brengen. In het begin was het even racen, maar uiteindelijk liep het voorspoedig: het doel was om half november mijn plan op te leveren en dat is gelukt, naar tevredenheid. Een van de adviezen was om een overlegsecretaris aan te wijzen. Die rol neem ik nu op me. Op die manier kan ik de structuur bewaken en ben ik nauw betrokken bij de uitvoering van mijn eigen advies.”

En wat heb je met die andere opdracht kunnen bereiken?

“De directeur Burgerzaken en Belastingen heeft zelf ook multiculturele achtergrond. Aan hem heb ik een goede sparringpartner. In de gemeenteorganisatie worden dialoogtafels georganiseerd, waarbij mensen vanuit de hele organisatie samenkomen om inclusie en racisme te bespreken. Ik neem daar zelf aan deel. Daarnaast ben ik op zoek gegaan naar wat ik vanuit huis kan betekenen. Ik vind bewustwording creëren rondom de toegevoegde waarde van diversiteit en inclusie belangrijk. Een van mijn ideeën is om een e-learningprogramma te ontwikkelen voor de gemeenteorganisatie. Daarnaast zoek ik de verbinding met andere collega’s die zich inzetten voor dit onderwerp, want samenwerking is essentieel voor het inclusiever maken van de gemeente.”