Voorbeeldopdracht
Trainee Linda

Zo ontwikkelde trainee Linda zich razendsnel binnen een gemeente

Trainee Linda volgt het traineeship overheid bij Newpublic. Linda werd in haar eerste zes maanden bij Newpublic meteen in het diepe gegooid bij de gemeente Eindhoven. Spannend? Een beetje! Maar in korte tijd heeft ze bewezen hoe snel je je kan ontwikkelen. Gelukkig stopte haar leerproces daar niet, want ze is onlangs gestart op haar nieuwe opdracht binnen dezelfde gemeente, waar ze haar bijdrage levert aan het nieuwe collegeprogramma.

In het diepe gegooid

Linda is haar traineeship begonnen als projectondersteuner bij de sector Strategie, waar zij zich bezighield met de laatste update van het collegeprogramma en de directieraadondersteuning. Uiteindelijk heeft ze stukje bij beetje steeds meer taken op haar bord gekregen. “Een flinke klus!” vertelt Linda.

“Ik stond zelf al best sterk in mijn schoenen, maar door deze ervaring ben ik zeker gegroeid en kom ik nog beter voor mezelf op”

“Ik kreeg meteen veel mee van de organisatie, doordat ik hoog in de boom zat. Dit was ontzettend goed voor mijn algemene ontwikkeling, omdat ik nog weinig tot geen ervaring binnen een gemeente had. Af en toe was het toch spannend om als trainee zoveel vertrouwen van collega’s te krijgen. Zo mocht ik bijvoorbeeld directieraadvergaderingen begeleiden en directeuren aanspreken als er zaken niet goed liepen of geregeld moesten worden. Ik stond zelf al best sterk in mijn schoenen, maar door deze ervaring ben ik zeker gegroeid en kom ik nog beter voor mezelf op.”

Een once in a lifetime opportunity

Na een vliegende start kreeg Linda al vrij snel de vraag of ze de coalitieonderhandelingen van de gemeenteraadsverkiezingen wilde ondersteunen. “Daar heb ik zeker ja op gezegd, want dat is een ‘once in a lifetime opportunity’. Ik werkte hier tussen de 40 en 60 uur per week aan! Het was ontzettend intens, maar ik heb in zo’n korte periode zoveel geleerd. Daarbij was het heel bijzonder dat je leert over de onderhandelingen, terwijl je ermee bezig bent. Ook was het enorm leuk in een klein kernteam met allemaal topambtenaren te werken. Van die samenwerking alleen heb ik al enorm veel opgestoken. Mijn taken in dit kernteam bestonden uit het samenvatten van lobbybrieven die aan de coalitie gericht waren, het analyseren van verkiezingsprogramma’s, het voorbereiden en begeleiden van sessies en alle facilitaire regelzaken die daarbij kwamen kijken.

Nadat een collega erachter kwam dat ik Editing heb gestudeerd, mocht ik ook het akkoord mee proeflezen. Dat was het fijne aan de klus en de collega’s: zodra ik liet zien dat ik inhoudelijk dingen kon bijbenen, kreeg ik ook meer verantwoordelijkheid. Dat is spannend, maar ook enorm tof.

Een kijkje in verschillende keukens via het traineeship van Newpublic

“Mijn drijfveer is dat ik wil bijdragen aan een betere maatschappij. Via Newpublic kan ik nu ontdekken op welke manier ik dat wil doen.  Tijdens mijn studie Writing and Editing heb ik stagegelopen bij het Consulaat  in San Francisco ook vanwege mijn achtergrond in North American Studies. Dit was heel breed omdat ik me bezighield met 13 Amerikaanse staten. Hierdoor werd  mijn interesse gewekt in werken bij een gemeente, omdat je daar op lokaler niveau  impact kan maken en zien. Via Newpublic doe ik verschillende opdrachten en krijg ik de kans om een kijkje te nemen in verschillende keukens.

Tijdens de afgelopen maanden heb ik al ontzettend veel geleerd, maar er valt nog veel meer te leren! De gemeente is een ingewikkeldere organisatie dan ik dacht, maar dat ervaar ik als positief: de verhoudingen tussen het ambtelijke en bestuurlijke vlak maken het werk juist dynamisch en interessant. Daarbij maakt het extra politieke laagje mijn werkzaamheden nog uitdagender. Het steeds beter begrijpen hoe dit in elkaar zit, maakt dat ik mijn werk makkelijker en beter kan uitvoeren.”

Medetrainee als sparringpartner

“het is heel prettig dat je een medetrainee – of sparringpartner – hebt die je op informeel vlak een appje kan sturen om even samen te zitten om over dezelfde uitdagingen te praten”

“Wat ik fijn vind aan het werken bij Newpublic is allereerst een superfijne opleidingsgroep heb. Gemeentes zijn vaak hiërarchische organisaties, het is dan heel prettig dat je een medetrainee – of sparringpartner – hebt die je op informeel vlak een appje kan sturen om even samen te zitten om over dezelfde uitdagingen te praten.” “Tijdens het opleidingsprogramma van Newpublic brengen trainers allen op hun eigen wijze iets specifieks bij aan mijn ontwikkeling. Ik zie zelf bijvoorbeeld snel beren op de weg, en je raadt het niet…. Maar we hadden toevallig onlangs een ‘beren op de weg’ training. Dat heeft voor mij echt meerwaarde omdat ik dat kan meenemen in de rest van mijn carrière. Dat vind ik echt super!”

Wil jij net als Linda een traineeship volgen bij de overheid? En jezelf ontwikkelen?

Volg dan een traineeship bij Newpublic! Bij ons krijg je als starter de kans om bij verschillende gemeenten te werken én tegelijkertijd ons opleidingsprogramma te volgen. Zo ontwikkel jij je razendsnel. Wil je direct solliciteren of contact met één van onze recruiters? Dat kan! Onze collega’s Amber Rademakers en Rosemarijn Damen staan klaar om jouw vragen te beantwoorden en met jou mee te denken. Je bereikt Amber en Rosemarijn via: recruitment@newpublic.nl of 06-38942508..