Voorbeeldopdracht

De nieuwe wereld van gemeente en geld

De pioniers van morgen dat zijn ontdekkers die met een open blik kijken naar de wereld en de organisatie waarvoor ze zich inzetten. Frisse geesten die denken in mogelijkheden en bereid zijn om te vallen en weer op te staan. Om nieuwe terreinen te betreden en kansen te pakken.

Waddinxveen gelooft in de veranderkracht van jong talent. Maarten van Houten werkt er sinds een half jaar als financieel consulent op de afdeling Bedrijfsvoering. Hij studeerde Bestuur en Organisatiewetenschappen in Utrecht en haalde een master in Public Management.

Niet bepaald een studie die aansluit bij de functie van financieel consulent?

“Inderdaad. Tijdens mijn studie heb ik niet meegekregen dat alles bij een gemeente uiteindelijk om geld draait. Juist daarom vond ik het interessant. Om onderaan te beginnen en alles mee te krijgen, dat is ontzettend interessant. Weten waar het geld vandaan komt en hoe je eraan komt. En een begroting kunnen maken komt altijd van pas.”

Wat voor werk doe je?

“Mijn opdracht is niet een typische veranderopdracht, zoals bij de meeste andere trainees, maar meer een functie. En dat is best leuk, want ik word echt voor die functie opgeleid. Ik adviseer budgethouders. Ze willen bijvoorbeeld weten of ze er financieel uit gaan komen en als er bijvoorbeeld een tekort is, hoe we dat kunnen opvangen. Je moet creatief nadenken over oplossingen.”

Is dat niet lastig zonder kennis?

“Het is goed te doen, want je pakt het snel op. In het begin moest ik me wel goed inlezen. En ik heb bij Newpublic een training gehad over de begrotingscyclus. Het gaat steeds makkelijker merk ik. En ik heb natuurlijk nog mijn collega’s die klaarstaan om mee te denken.”

Ben je meer een ontdekker, maker of overwinnaar?

“Ik zou zeggen: een ontdekker. Een half jaar geleden ging de vorige consulent bedrijfsvoering weg en toen dacht ik: dit is een kans om iets nieuws te proberen. Bij bestuurskunde weet je van alles een beetje, nu kan ik me echt ergens in verdiepen. En ik denk ook dat het me veel gaat opleveren.”

Krijg je de ruimte om te ontdekken?

“Ja, de cultuur hier is heel open. Het is een kleine gemeente met korte lijnen. Je wordt gezien als een volwaardige medewerker en krijgt vanaf dag één echte taken en verantwoordelijkheden. Zonder dat ze je laten zwemmen. Je krijgt heel veel ruimte, ook om fouten te maken, en kan nieuwe werelden blijven ontdekken. Zo werk ik mee aan een project waarbij kinderen van de basisschool worden betrokken bij de besluitvorming. Ook erg leuk!”

“Ik had nog nooit een jaarrekening gezien.
nu help ik mee met accountants-verklaringen.”

Welke resultaten mag je op je conto schrijven?

“Eigenlijk is het nooit klaar met begrotingen. Is de begroting van het ene jaar afgerond, komt de volgende er alweer aan. Ik probeer mee te denken, oplossingen aan te dragen, waar mogelijk te ondersteunen. Mijn collega’s en leidinggevende  zijn in ieder geval positief.”

Wat heb je zelf geleerd?

“Als ik terugkijk, naar wat ik nu weet en in het begin, da is dat een wereld van verschil. Ik had nog nooit een jaarrekening gezien en nu help ik mee met accountantsverklaringen, wettelijke regels, het beantwoorden van de vragen waar de gemeenteraad mee komt. Een begrotingsjaar bestaat uit allerlei delen. Er is steeds iets nieuws om te ontdekken.”

Wat zou je nog verder willen ontwikkelen?

“Me nog bewuster worden van het gedrag van anderen en weten hoe je daarop moet reageren. Ik vind het bijvoorbeeld best lastig  nee te zeggen. Ik leer nu hoe je dat toch kan doen op aardige manier. Vroeger dacht ik altijd: joh, maak er geen punt van. Dat doe ik nu wel, want anders blijf je ermee zitten. Als je het goed zegt, begrijpt de ander het ook. Het is nog best lastig hoor, tegen je leidinggevende bijvoorbeeld zeggen dat je het geen goed idee vindt, want voor een deel is het ook wie je bent. Maar het gaat steeds beter.”