Voorbeeldopdracht

Julia’s zoektocht naar een baan met impact

“Een maatschappelijk probleem kunnen oplossen, dat is 100% wat ik zoek in een baan.” Toch is Julia Matser (28) nog zoekende. Want de maatschappij vooruit helpen kan op vele manieren. Met een traineeship ontdekt zij nu of de overheid bij haar past.

“Veel mensen om mij heen lijken al te weten waar ze heen willen met hun baan, maar ik vind dat nog best lastig. Dat het iets moet zijn om de wereld te verbeteren, dat is zeker. Ik groeide op in Amsterdam-West en zag daar hoe groot de verschillen tussen kinderen waren bij ons in de klas, op gebied van woonruimte, taal en soms zelfs discriminatie op straat. Ik wilde toen al iets aan dat onrecht doen.”

Opvoeding

“Mijn ouders werken allebei voor een ontwikkelingsorganisatie. Die maatschappij-kritische-blik is er met de paplepel ingegoten. Het zijn de ervaringen die ik van mijn ouders heb gekregen waardoor ik weet dat ik iets goeds wil doen. Zelf heb ik ook al veel gezien op maatschappelijk vlak: ik studeerde voor mijn master in Colombia, heb meegeschreven aan het partijprogramma van GroenLinks Utrecht en werkte eerder bij FNV met arbeidsmigranten. Maar uiteindelijk ben ik nog zoekende naar het onderwerp dat echt bij mij past.”

“Het moet iets zijn met rechtvaardigheid, maar of dat een duurzamere aarde is of de wens dat zorg goed verdeeld is en een kind niet aan de portemonnee van zijn ouders merkt welke behandeling hij krijgt, daar ben ik nog niet helemaal uit. Het is precies de reden waarom ik op zoek ging naar een traineeship.”

Past de overheid bij mij?

“Ik wilde graag proeven aan gemeenteland, want ik was benieuwd of dat iets is wat bij mij past. Bij veel traineeships mag je maximaal twee jaar zijn afgestudeerd. Dat ging voor mij niet meer op. Maar bij Newpublic geven ze daarin gelukkig meer ruimte. Ik kan nu ontdekken of werken bij een gemeente bij mij past en voor mij dé manier is om maatschappelijke impact te maken.”

De jeugdzorg verbeteren

Na een gesprek bij Newpublic kreeg Julia twee vacatures doorgestuurd. “De een was erg intern gericht en dat past minder goed bij mij. Ik koos ervoor om als projectmedewerker aan de gang te gaan bij Gemeente ’s Hertogenbosch. Daar help ik nu samen met mijn collega’s de jeugdhulp te verbeteren.”

“De Nederlandse jeugdhulp kent helaas meerdere problemen. Het scheiden van kinderen van hun ouders is bijna nooit goed voor kinderen. Door te innoveren, willen we ervoor zorgen dat minder kinderen uit huis geplaatst worden. Heeft iemand bijvoorbeeld een verslaving én een depressie, dan kreeg hij vroeger twee zorgverleners en twee aparte behandelplannen. Nu maken we één team dat plannen op elkaar afstemt. Als we gezamenlijk oplossingen vinden, hoeft het kind vaak niet uit huis geplaatst te worden.”

Blijven ontwikkelen

Julia leert veel van haar collega’s die al jaren ervaring hebben in de zorg. “Ik stel veel vragen en notuleer graag een vergadering, zodat ik heel oplettend kan luisteren.” Waar ze van haar collega’s vooral vakkennis meekrijgt, helpt Newpublic haar groeien in vaardigheden. “Om de vrijdag heb ik samen met andere trainees een training. Dat maakt het werk heel leuk. We praten over hoe je omgaat met een juniorpositie, leren van elkaar hoe je jezelf beter kunt voorstellen bij een nieuw project en ontdekken beter waar we goed in zijn. Als je jezelf beter leert kennen, is het gemakkelijker een baan te vinden die bij jou past.”

“In dit traineeship kan ik met veel mensen in gesprek. En dat vind ik erg leuk! Het is een baan die zeker bij mij past. Ik kan er veel met mensen samenwerken en los echt een maatschappelijk probleem op. Mijn opdracht duurt tot eind juni 2022. Omdat het project tot eind 2023 loopt, kijken we met Newpublic of ik nog langer kan blijven.”

Wil jij net als Julia ook een gemeente traineeship volgen?

Dan ben je bij Newpublic aan het juiste adres! Wij zijn doorlopend op zoek naar nieuwe trainees die aan de slag willen bij gemeenten of de (lokale) overheid. Naast ons reguliere traineeship, hebben we ook hele leuke masterships die zich richten op één specifiek vakgebied zoals Communicatie, Finance, Energietransitie of Inclusief Leiderschap. Enthousiast? Solliciteer dan direct via ons contactformulier! Liever eerst contact met onze recruiter? Dat kan ook! Onze collega Rosemarijn staat klaar om jouw vragen te beantwoorden en met jou mee te denken. Je bereikt haar via: recruitment@newpublic.nl.