Voorbeeldopdracht
Finance trainee Bao

Waarom Bao Long koos voor het mastership Finance!

Waarom zou je een traineeship volgen bij de overheid? Voor Bao Long Liang (23) was het een heel logische stap. Sinds oktober 2021 is hij trainee bij Gemeente Papendrecht via ons Mastership Financieel Adviseur. “Met mijn brede opleiding kan ik hier praktijkervaring opdoen!”

Waarom een traineeship?

Met een hbo-studie Bestuurskunde en overheidsmanagement op zak stond Bao Long voor de keuze: doorstuderen aan een universiteit, of eerst praktijkervaring opdoen. Hij koos voor het laatste.  “Mijn studie was vrij breed georiënteerd. Waar veel medestudenten tijdens hun minor kozen voor de gemakkelijke weg om snel studiepunten te halen, daagde ik mijzelf uit. Ik koos voor een pittige minor richting financiën in de publieke sector.”

“Tijdens die minor mocht ik voor een opdracht interviews afnemen bij Rijkswaterstaat, de AIVD, de Koninklijke Luchtmacht en het Nederlands Forensisch Instituut. Het was een bijzondere ervaring bij bijzondere organisaties.” Toen Bao Long klaar was met zijn studie wilde hij rustig ervaring kunnen opbouwen. Hij ging op zoek naar een traineeship en kwam al snel via LinkedIn de overheidstraineeships tegen van New Public. Met zijn minor nog in gedachte, was dit een mooie stap.

Waarom heb je gekozen voor een traineeship bij de overheid?

“Van jongs af aan had ik al talent voor wiskunde en cijfers. Ik kan complexe cijfers goed vertalen naar begrijpelijke taal voor anderen. Vroeger gaf ik al bijles, om anderen te helpen begrijpen wat cijfers zeggen. Dat ik nu in mijn werk kan laten zien wat cijfers voor een organisatie betekenen, vind ik erg mooi.”

Bao Long is niet de standaard jonge ambtenaar die ‘iets goeds wil doen voor de maatschappij’. “Ik wil mensen vooral kunnen helpen en wil zorgen dat de maatschappij blijft draaien. Je kunt de overheid zien als de motor van de samenleving. Het geld binnen de gemeentelijke organisatie is de brandstof. Stroomt de brandstof niet goed door de motor, of is de brandstof op, dan hapert de motor. De overheid faciliteert in alles, in wegen, woningen, zorg, etc. Daarvan mag de motor niet haperen natuurlijk.”

Wat doe je bij de gemeente Papendrecht?

Binnen zijn traineeship ziet Bao Long twee kanten van het financiële vak. “Voor 50 procent werk ik als Financieel adviseur bij het Team Financiën. De andere 50 procent van de tijd ben ik Concern controller. Op dit moment ben ik bezig met de jaarrekening. Daarin krijg ik al eigen verantwoordelijkheden en word ik een beetje in het diepe gegooid. Ik kijk gewoon hoe de collega’s het vorige jaren hebben aangepakt en probeer die werkwijze te kopiëren en mij eigen te maken. Dat lukt aardig en ik kan laten zien dat ik echt een bijdrage kan leveren aan het document.”

Natuurlijk is er meer dan alleen de jaarrekening. “Ik kijk naar financiële regelingen en vergelijk de actuele cijfers met wat er is begroot. Ook kijk is samen met collega’s naar processen: zijn bevoegdheden goed geregeld, zijn zaken goedgekeurd door de juiste persoon, etc. En help ik bij het controleplan, waarin wij onze maatregelen uitwerken zodat het college kan aantonen dat zij financieel rechtmatig gehandeld heeft.

Waar wil jij in groeien?

Bao Long is ontzettend leergierig en heeft veel doorzettingsvermogen. “In de gesprekken bij New Public heb ik laten zien dat ik goed in cijfers ben. En als mensen mij iets vragen, zoek ik zaken zorgvuldig uit. Daardoor wisten ze bij New Public dat de traineeship Financieel Adviseur bij mij zou passen.”

“Maar als je wil groeien, moet je ook je zwaktes op tafel leggen. Door die bij aanvang van je traineeship te bespreken, laat je niet alleen zien dat je jezelf wil ontwikkelen, wat organisaties prettig vinden. Je zorgt ook dat anderen je kunnen helpen met die groei. Binnen Papendrecht heb ik mentoren die mij niet alleen meenemen in de inhoud van mijn vak, maar mij ook helpen met persoonlijk leiderschap. Zelf was ik voorheen enorm introvert. Als ik kijk waar ik nu sta, ben ik daarin hard gegroeid.

Wat ga je na je traineeship doen?

Het traineeship van Bao Long duurt 1,5 jaar. Daarna heeft hij opnieuw een keuze te maken: blijft hij werken binnen de overheid, of gaat hij toch doorstuderen aan een universiteit. “Na het traineeship ontvang ik een certificaat. Daarmee krijg ik bij de VU een aantal vrijstellingen. Het zou een mooi doorontwikkeltraject zijn, maar ik beslis dat later. Wellicht kan ik ook blijven werken en daarnaast studeren.”

Wil jij net als Bao ook een traineeship bij een gemeente volgen?

Dan ben je bij Newpublic aan het juiste adres! Wij zijn doorlopend op zoek naar nieuwe trainees die aan de slag willen bij gemeenten of de (lokale) overheid. Naast ons reguliere traineeship, hebben we ook hele leuke masterships die zich richten op één specifiek vakgebied zoals Communicatie, Finance, Energietransitie of Inclusief Leiderschap. Enthousiast? Solliciteer dan direct via ons contactformulier! Liever eerst contact met onze recruiter? Dat kan ook! Onze collega Rosemarijn staat klaar om jouw vragen te beantwoorden en met jou mee te denken. Je bereikt haar via: recruitment@newpublic.nl.